— Кажуть, німці вміють робити гроші навіть на смітті. Чи не тому таку делікатну справу, як його вивезення з міста, доручили дочірній німецькій фірмі, що діє на теренах України? — цікавлюсь у міського голови Дубно, що на Рівненщині.
— Звичайно, і тому теж, — каже Віталій Никитюк. —Уже в перші дні своєї роботи фірма встановила сто двадцять різнокольорових пластикових контейнерів біля багатоповерхівок, шкіл, дитсадків, лікарень тощо. З нового року забезпечать ними й приватний сектор.
Про ефективність такого підходу цікавлюся в мешканок однієї з багатоповерхівок.
— Раніше сміття та відходи вивозило комунальне господарство, — розповідає жіночка. — Але не всім було це зручно. Ті, хто не встигав до приїзду машини, з настанням сутінків виносили мішки із сміттям на вулицю. Часто їх вміст розносив вітер, торби розривали собаки... Тепер усім зручно, сміття вивозять регулярно.
Міський голова В. Никитюк вважає, що зарано підраховувати «дивіденди» від партнерства з німцями. Та економія очевидна — хоча б на пальному, бо потужний контейнеровоз заміняє кілька вантажівок, раніше задіяних у місті на вивезенні сміття. Але найголовніше — німці створили конкуренцію комунальникам, які колись, приміром, могли дозволити собі невчасно приїхати до клієнтів.