«Єдина країна, яка не зробила нічого, крім приведення своїх військ у бойову готовність і залучення сотень танків і БТРів і тисяч військовослужбовців на україно-російський кордон, — це Росія», — так під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк оцінив зусилля з деескалації конфлікту на сході України після чотиристоронньої зустрічі в Женеві за участі України, США, Європейського Союзу та Росії.

До того ж у той час, коли світове співтовариство жорстко засудило Росію за експорт і підтримку тероризму в Україні, представник Москви заявив, що Росія застосує право на самозахист у тому разі, якщо й надалі будуть порушуватися права російських громадян на території України.

«Цим самим Росія визнала, що на території України, де діють терористичні організації, де перебувають невідомі особи зі зброєю в руках, є саме російські громадяни. І тепер зрозуміло, що ці громадяни представляють спеціальні служби Російської Федерації. Сьогоднішня заява Росії є не що інше, як пряме підтвердження факту наявності російських громадян, які підтримують терористів, на території України», — сказав глава уряду.

Говорячи про зусилля нашої держави, А. Яценюк зазначив, що український уряд починає втілювати те, що обговорювалося і декларувалося в Женеві. Перший такий крок — це широка і всеохоплююча конституційна реформа, котра вже у вівторок обговорюватиметься в парламенті під час публічних слухань. «Наша мета — децентралізація влади, наша мета — захист кожного громадянина України, наша мета — відображення в новій українській Конституції повноважень територіальних громад, захист національних меншин, захист російської мови, захист інших мов, захист територіальної цілісності і єдності країни», — наголосив А. Яценюк та додав, що, на жаль, Росія, підтримуючи терористів на території України, йде іншим шляхом.

Утім, глава уряду висловив тверде переконання, що жоден із цих планів не вдасться. «Спроби російської військової агресії на території України призведуть до військового конфлікту на теренах Європи. Світ ще не забув Другу світову війну, а Росія хоче розпочати вже Третю світову війну. Уся повнота відповідальності за агресію на території України, за підрив міжнародної безпеки і стабільності лежить на керівництві Російської Федерації. Це країна, яка порушує Статут ООН, це країна, яка порушила наші двосторонні зобов’язання, це країна, яка поводиться, як озброєний до зубів гангстер. Тільки приходять часи, коли по зубах таки дають», — застеріг А. Яценюк.

Прем’єр зазначив, що Росія ще може виконати те, що пообіцяла в Женеві, коли була змушена засудити екстремістів та підтримати заяву про необхідність роззброїтися і звільнити незаконно захоплені терористами приміщення. Щоправда, поки що жодного кроку, окрім подальшого спонсорування тероризму та відправки спеціально підготовлених російських громадян із посвідченнями спецслужб зроблено не було.

Коментуючи заяви Росії про міфічну загрозу російськомовним на сході України, А. Яценюк зазначив, що представники місії ОБСЄ мають доступ до будь-якої точки, де сьогодні проводиться антитерористична операція, і можуть особисто пересвідчитися, що її метою є збереження людського життя та боротьба з бандами, які розстрілюють людей та вже навіть почали прикриватися дітьми з дитячих садків. «Це їх Росія підтримує?», — запитав він та підкреслив, що підтримка Російською Федерацією терористів та бандитів, які вчиняють тортури по відношенню до мирних громадян, є злочином проти людяності, за який треба нести відповідальність.

Під час засідання Кабмін перепідпорядкував Державну службу з надзвичайних ситуацій, котра до цього часу спрямовувалася та координувалася міністром оборони, міністру внутрішніх справ. «Це дасть можливість оперативніше приймати необхідні рішення щодо врегулювання надзвичайних ситуацій, які можуть виникати», — пояснив під час брифінгу міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак. Він також повідомив, що уряд схвалив законопроект про ліквідацію Державного земельного банку.

 

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:

 

«Метою Росії є зірвати президентські вибори в Україні, щоб Україна не мала легітимно обраного Президента, змістити проєвропейський і проукраїнський уряд і захопити Україну як мілітарно, так і політично».