Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з реорганізацією органів доходів і зборів.

Законопроектом (№4589) пропонується внести зміни до 117 законодавчих актів з метою узгодження їх положень із змінами, що відбулися в системі центральних органів виконавчої влади, зокрема ліквідацією Міністерства доходів і зборів та утворенням органів Державної податкової служби і Державної митної служби.

Проектом також пропонується повернути функції адміністрування єдиного соціального внеску органам Пенсійного фонду. Відповідні зміни передбачається внести до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Народні депутати зазначили, що до створення Міністерства доходів і зборів єдиний соціальний внесок (ЄСВ) адмініструвався Пенсійним фондом. Обсяги збору становили 99,6 відсотка. Після передачі цих функцій міністерству, за останніми даними, збір ЄСВ становив лише 64 відсотки, у зв’язку з чим розпочалися затримки виплат, які забезпечують фонди соціального страхування.

Члени комітету повідомили, що станом на перше жовтня минулого року заборгованість із сплати єдиного внеску до Пенсійного фонду становила 2,6 мільярда гривень. Проте за період адміністрування єдиного внеску органами Міністерства доходів і зборів ця заборгованість зросла на 0,5 мільярда гривень.

На думку парламентаріїв, зниження ефективності збору єдиного внеску пов’язано з тим, що міністерство об’єднало в собі функції, покладені на Державну податкову службу, Державну митну службу та Пенсійний фонд. Результатом такого злиття стало виникнення певних правових колізій, що негативно позначається на функціонуванні всієї системи.

Члени комітету також вважають позитивним внесення змін до низки законів соціальної сфери, які покликані зменшити наявне соціальне напруження в суспільстві в умовах нестабільної політичної та економічної ситуації в країні. Зокрема, повернення функцій із збору та адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду, за словами народних обранців, стосується не лише адміністративно-правової діяльності цент-ральних органів влади, а понад 35 мільйонів громадян, які сплачують податки і збори та розраховують на своєчасність отримання соціальних виплат.

Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого дасть змогу забезпечити ефективну реалізацію податкової та митної політики в державі.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.