Патріоти з військовою підготовкою захищатимуть жителів Донецької області в умовах напруженої ситуації в регіоні. Батальйон територіальної оборони Донецької області «Донбас» більше десяти днів формується в рамках Дніпропетровського полку Національного захисту. Уже створено роту «Донбас-1», інструктори почали тренувати активістів, серед яких офіцери запасу та колишні солдати-строковики.

Добровольці кажуть, що батальйон територіальної оборони повинні були створювати з 17 березня за директивою міністра оборони України. Але оскільки на Донеччині цей процес не рухався, то місцеві патріоти вирішили формувати структуру для захисту населення самостійно. Але хоча організація батальйону відбувається на Дніпропетровщині, діятиме він в Донецькій області. При цьому деякі активісти з міркувань безпеки навіть перевезли свої родини в інші регіони.

Начальник штабу батальйону «Донбас» під псевдонімом Семен Семенченко розповів: «Ми — не екстремісти, у нас є як люди із зареєстрованою зброєю, так і беззбройні. Ми збираємося захищати і звільняти адміністративні будівлі, зносити незаконні блокпости, охороняти активістів-патріотів і органи влади».

Держава надала батальйону приміщення, а нещодавно обіцяв допомогти й голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута. Зараз добровольців також підтримують місцеві жителі.

Деякі сприймають «Донбас» насторожено, тому що плутають його з батальйоном «Правого сектору», але, загалом, ставлення до членів батальйону гарне.

А цивільні можуть допомогти добровольцям, передаючи відомості про незаконні збройні формування на Донбасі. В батальйоні зізнаються: «Ми тримаємо зв’язок з начальником СБУ в Донецькій області, але розраховуємо, насамперед, на себе. Ми готові діяти адекватно загрозі».

Донецьк.