Рік тому вузи Луганська, в яких навчаються студенти з інших країн, не дорахувалися 18 іноземців. З невідомої причини ці студенти покинули навчання і зникли. Пізніше їх імена виявили у списках правоохоронних органів як таких, що незаконно перетнули західний державний кордон України і подалися до Словаччини. Дев’ять з них були громадянами Китаю, ще дев’ять приїхали в Луганськ з Бангладеш.

До речі, за даними правоохоронців, саме остання держава вважається чи не головним постачальником на Захід потенційних нелегальних мігрантів. Україна розташована якраз у центрі таких міграційних потоків з Азії до Центральної та Західної Європи. А студентський канал щодо цього був і залишається одним з улюблених і доступних, обраних нелегалами й організаторами незаконної міграції. Його привабливість у тім, що в’їзд до України, по суті, здійснюється на цілком законних підставах —люди хочуть учитися. Це вже потім дехто з них через місяць-другий залишає навчання і вирушає до західних кордонів, щоб нарешті потрапити в економічно більш розвинені країни — Німеччину, Францію, Швецію.

Восени 2003 року за запрошенням одного з інститутів на навчання в Луганськ мала прибути група з майже 40 молодих бангладешців. Співробітники органів внутрішніх справ одразу попередили адміністрацію навчального закладу про можливе згодом зникнення студентів. Незважаючи на це, вуз усе-таки оформив запрошення, але незабаром пережив глибоке розчарування. Якщо не сказати більше. З майже сорока юнаків і дівчат до Луганська приїхали лише 16 бангладеських «ломоносових», решту просто не пропустили в Україну прикордонники.

Під час операції «Іноземець», що пройшла в області, правоохоронці виявили ще один факт стосовно студентів з Бангладеш. З’ясувалося, що в деяких з них давно закінчився термін дії в’їзних віз. Перебуваючи, власне, на нелегальному положенні, вони продовжували вчитися. Формально громадяни іншої держави грубо порушили чинне законодавство України про правовий статус іноземців, але фактично провину несе і адміністрація вузу, люди, які відповідають за роботу з іноземними студентами. За допомогою правоохоронців в інституті наведено порядок, відновлено справедливість. Обійшлося без депортації.