Декілька років тому запорізькі археологи-підводники Валерій Нефедов та Максим Остапенко, досліджуючи після сильної весняної повені русло Славутича, знайшли поблизу острова Хортиця залишки суден Дніпровської флотилії часів російсько-турецької війни 1736—1739 років, що оголилися. Одне з них — козацьку чайку — підняли на поверхню і нині продовжують реставрувати. А інші кораблі  все ще спочивають на піщаному дні Славутича. Серед них — однощоглова бригантина, яку знайшли поряд із козацькою чайкою.

Як стверджують фахівці, такі судна, що мали на озброєнні чотири гармати, запорізькі козаки будували на хортицькій судноверфі для флоту Петра Першого. За словами археологів-підводників, наша бригантина збереглася відсотків на 70. Але тепер її корпус, що оголився після паводка, постійно руйнується водними потоками. До речі, у Швеції підняття навіть менш історично цінного судна звели до рангу національної сенсації. Це був фурор на весь світ.

Минулого літа Запоріжжя відвідав музикант і телеведучий Андрій Макаревич разом із співробітниками ГРТ. Невдовзі на першому каналі російського ТБ у телепередачі «Підводний світ Андрія Макаревича» він розповів про «скарби», заховані на дні Дніпра поблизу легендарної Хортиці. Нещодавно Макаревич знову побував у Запоріжжі. Тепер ще й як президент громадської організації «Запорізька бригантина». Ентузіасти мають намір здійснити підйом унікального судна і створити Музей Дніпра — своєрідний музей ріки, аналогів якому, мабуть, немає в жодній країні. У проекті беруть участь Всеукраїнське громадсько-політичне об’єднання «Нова епоха», Дніпропетровський підводний клуб «Андріївський смак», наукове товариство імені Якова Новицького та Запорізький інститут підводних досліджень.

Підняти бригантину не так уже й складно. Але потім судну будуть необхідні консервація спеціальним розчином, зберігання за певної температури і, природно, експонування. Інакше навіщо вся ця робота? Маючи козацьку чайку, бригантину і ще вісім залишків суден, що досить добре збереглися, цілком логічно вести мову про «флотську» частину експозиції Музею Дніпра. Підняти бригантину з дніпровських вод, де вона пролежала майже три століття, планують навесні цього року.

Запоріжжя.