На три дні зал засідань Житомирської міськради перетворився на концертний. Тут виступала міська хорова капела «Орея». Серед творів, після яких особливо довго не стихали оплески, була хорова картина «Диво дивнеє» — перша частина диптиха «Притча сотворіння» Віктора Степурка. Тут досягнуто такої глибини й довершеності звучання, що, здавалося, наяву бачиш таїнство народження Всесвіту.
«Орею» створив 1986 року Олександр Вацек. А в 1991-му була перша перемога на міжнародному конкурсі хорів. Капела зібрала цілу колекцію гран-прі, золотих медалей і дипломів, призів слухацьких симпатій різних фестивалів. Особливо добре знають цей колектив у Швейцарії, Німеччині, Франції. За рубежем створено навіть клуб шанувальників «Ореї». Свої перші компакт-диски капела записала також за кордоном, але з умовою: один з них має складатися винятково з українських творів.
А вдома колективу доводилося долати матеріальні труднощі, стомившися від яких, Олександр Вацек виїхав на землю предків — до Чехії. Прощався, та незабаром попросився назад, щоб знову взяти в руки диригентську палочку. Мабуть, зрозумів: ще одного такого колективу створити не вдасться.
Житомир.