Луганський громадський комітет захисту конституційних прав і свобод людини, Луганське обласне відділення ВГО «Громадський контроль» і дві незалежні профспілки вважають, що мінімальна зарплата і тарифна ставка на шахтах області — це форма соціальної дискримінації шахтарів.
На всіх вугільних підприємствах області тарифні ставки шахтарів незаконно занижено. Тоді як законодавчо мінімальну заробітну плату встановлено на рівні 185 грн., тарифна ставка 1-го розряду фактично становить 101,2—118 грн. Наприклад, на шахтах компанії «Краснодонвугілля» тарифні ставки не підвищувалися з 2001 року. Як вважають лідери незалежних профспілок, з цієї причини лише на шахті імені Баракова в 2003 році кожен гірник втратив у середньому 795 грн. зарплати за місяць. Непокоїть профспілкових лідерів і той факт, що в краснодонських шахтарів, які брали участь в акціях протесту, з робочого стажу автоматично віднімають цей час, попри те, що суд незаконними такі страйки не вважає. Так, на шахті «Оріхівська» різні терміни з виробничого стажу викреслено в 730 осіб. До того ж відмітку про цю незаконну дискримінацію зроблено на лицьовому боці трудової книжки. Шахтарі називають це «тавруванням». Той, хто пішов на пенсію після 20 років роботи під землею, але раніше брав участь у страйках, одержує надбавку до пенсії 65 грн. замість 95 грн. Фактично таке нарахування зроблено за шкалою п’ятнадцятирічного стажу. Шахтарі вважають, що у такий спосіб їх «репресують».
Коли права, що гарантовані законом, неправомірно обмежуються державним органом за узгодженням з роботодавцем, таке обмеження також є дискримінацією у сфері праці — такого висновку дійшли учасники громадських слухань «Дотримання трудових прав громадян», що відбулися в Луганську.