У Миколаєві здано в експлуатацію першу чергу олієекстракційного заводу «Екстрол». Підприємство з переробки соняшнику побудувала зернова компанія ВАТ «Агроескпорт». Сьогодні вона в змозі приймати, переробляти і відправляти на експорт більш як мільйон тонн зерна на рік.
Менше року потрібно було підприємству, щоб на місці занепалого заводу зольного гравію побудувати сучасний переробний завод. З пуском першої черги на «Екстролі» зможуть переробляти до 400 тонн насіння на добу.
Через два місяці, після очікуваної поставки з боку німецьких партнерів двох додаткових пресів, переробка збільшиться до 600 тонн. А загалом проектна потужність розрахована на переробку 1,2 тисячі тонн соняшнику на добу (півмільйона тонн на рік). На першому етапі завод планує випускати пресову рослинну олію, у тому числі й на експорт. У перспективі — виробництво рафінованої олії, майонезу, маргарину...
Новий об’єкт коштував «Агроекспорту» 18 мільйонів доларів, а до моменту завершальної стадії будівництва вартість зросте до 25 мільйонів доларів.
Відкриття заводу — це нові робочі місця, надходження до бюджету, відрахування в соціальні фонди... Це конкретний приклад того, що держава і бізнес чують і розуміють один одного.