Ранкове і денне засідання 11 грудня
На початку пленарного засідання депутати проголосували за дострокове припинення повноважень народного депутата Геннадія Васильєва у зв’язку з обранням його Генеральним прокурором України. Г. Васильєва було обрано до парламенту в одномандатному виборчому окрузі на Донеччині. Отож тепер там мають відбутися повторні вибори. А після того як складе депутатські повноваження Андрій Клюєв, нещодавно призначений віце-прем’єром з питань ПЕК, повторні вибори пройдуть ще в одному донецькому виборчому окрузі.
У зв’язку із завершенням строку повноважень Голови Рахункової палати України парламент заслухав питання про Рахункову палату і звіт її Голови Валентина Симоненка. Рахункову палату України було створено сім років тому. Як нову державну інституцію, уповноважену контролювати використання бюджетних коштів від імені Верховної Ради. В. Симоненко заявив, що за час своєї діяльності Рахункова палата «відбулася за формою і за змістом». Співробітниками Рахункової палати проведено 2 739 перевірок, виявлено факти нецільового використання бюджетних коштів на суму понад 24,6 млрд. грн. Під час обговорення народні депутати висловлювали думки, що для вдосконалення роботи Рахункової палати необхідно розширити правове поле її діяльності, її повноваження, зокрема й конституційні, посилити зв’язки Рахункової палати з Верховною Радою та парламентськими комітетами. На посаду Голови Рахункової палати на наступний термін було запропоновано лише одну кандидатуру — нинішнього Голови Валентина Симоненка. Голосування за обрання Голови Рахункової палати відбулося під час перерви між ранковим і денним засіданнями у таємному режимі.
Парламент утворив ще одну тимчасову слідчу комісію — з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, що існують на гранти іноземних держав. Цей проект постанови був запропонований лідером фракції комуністів Петром Симоненком та деякими депутатами з інших фракцій. Пропозиції про утворення ще двох тимчасових слідчих комісій Верховної Ради — з перевірки проведення розрахунків за нафту та газ, ефективності діяльності державних органів щодо вирішення чорнобильських проблем — не було підтримано.
Розглянувши у процедурі другого читання, парламент схвалив низку законодавчих актів, визначених урядом як невідкладні. Це, зокрема, зміни до деяких законодавчих актів України, які узгоджують норми чинного земельного законодавства з новим Земельним кодексом. Схвалений у цілому закон про оцінку земель врегульовує питання оцінки землі та земельних ділянок на законодавчому рівні. У цьому документі, зокрема, визначено статус суб’єктів оціночної діяльності у сфері оцінки земель, встановлено перелік випадків обов’язкової грошової оцінки земель, а також перелік випадків, коли обмежується право суб’єктів оціночної діяльності проводити експертну грошову оцінку земельних ділянок. Передбачено утворення Державного реєстру оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок.
Схвалені парламентом зміни до Закону «Про інформаційні агентства», запропоновані урядом, передбачають збільшення з 30 до 35 відсотків граничної частки іноземних інвестицій у статутному фонді інформаційних агентств в Україні. Законопроектом також дозволено реєстрацію інформагентств, заснованих за участю громадян або юридичних осіб інших держав. На думку урядовців, реалізація положень цього закону сприятиме зростанню іноземних інвестицій в інформаційну сферу нашої держави та спрощення процедури реєстрації інформагентств, заснованих за участю іноземного капіталу, що є однією з вимог СОТ.
Верховна Рада також прийняла в цілому закон про свободу пересувань та вільний вибір місця проживання в Україні, внесений народним депутатом Олегом Зарубінським (фракція НДП). Цей законопроект було розроблено після висновку Конституційного Суду, який розтлумачив конституційне положення про те, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками місця проживання. Законопроектом передбачено запровадження реєстрації фізичних осіб замість прописки, яка обмежує визначене Конституцією право людини на свободу пересування та вільний вибір місця проживання.
Схвалені зміни до Закону «Про пенсії за особливі заслуги» закріплюють в цьому законі право на пенсії за особливі заслуги персональним пенсіонерам союзного та республіканського значення.
Ухваленими змінами до Закону про Державний бюджет України на 2003 рік Верховна Рада дозволила уряду виділити 44 млн. грн. на погашення кредиторської заборгованості за комунальні послуги навчальних закладів — шкіл, технікумів, ПТУ тощо.
На денному засіданні депутати також схвалили в цілому нову редакцію Закону «Про лізинг», затвердили положення про проведення парламентських слухань та схвалили у першому читанні урядовий проект Трудового кодексу України.
Результативно завершилося і голосування з обрання Голови Рахункової палати України: за кандидатуру Валентина Симоненка (на верхньому знімку — ліворуч) проголосувало 382 народні депутати.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав Миколу Томенка (фракція «Наша Україна») з днем народження.