Жахливою назвали ситуацію з дотриманням прав людини на Вінниччині учасники прес-клубу ринкових реформ під час обговорення теми «Порушення прав людини — соціальна ціна корупції в органах влади».

Представники правозахисних організацій навели низку фактів, що свідчать про відверте нехтування правоохоронними органами законних прав вінничан. Це особливо проявилося під час розслідування справи про терористичні акти в маршрутках. Було затримано 120 осіб, кримінальні справи порушено тільки стосовно трьох. Репутацію правоохоронцям підмочив, зокрема, незаконний арешт бригадира водіїв маршруток, який місяць провів у слідчому ізоляторі і був звільнений за відсутністю доказів його вини. Стражі порядку дійшли до того, що одного з підозрюваних, який до того ж є депутатом міськради, вели до зали суду з... мішком на голові.

Надзвичайно болючим залишається питання розгляду справ у судах. Одну з них, за словами правозахисників, слухають уже десять (!!!) років. Часто рішення судів не виконуються. Як приклад наводилася справа про поновлення на роботі одного з вінничан. За сім років судових тяжб на руках у людини зібралося 17 судових рішень на її захист. Але навіть після цього поновитися на роботі не вдається. Потерпілий змушений шукати правди у Європейському суді із прав людини. До цієї інстанції звернулося вже десять мешканців області.

В обговоренні питання, запропонованого журналістами, взяли участь також ті, на чию адресу безпосередньо було спрямовано стріли критики. Правозахисники закликали потерпілих до об’єднання у відстоюванні своїх конституційних прав: кожне зло, за словами голови комітету із захисту прав людини Володимира Бондарчука, має бути покаране. Але для цього, на його думку, слід запровадити жорсткіший механізм відповідальності представників правоохоронних органів під час виконання своїх обов’язків, зокрема, щодо захисту і відстоювання прав громадян.

Вінниця.