Питання екології Дністра обговорювали представники влади прикордонних районів України та Республіки Молдова під час зустрічі, що відбулася у райцентрі Ямпіль на Вінниччині.

У спадок з радянських часів Ямпільському та Сороцькому районам, що на протилежних берегах Дністра, дісталися непрацюючі споруди з очищення промислових і побутових стоків. Парадокс полягає в тому, що розташовані вони на українському боці, а належать сусідній державі.

«Врегулювати потрібно не тільки майнові питання, — розповів голова Ямпільської райдержадміністрації Михайло Вдовцов. — За тривалий час експлуатації споруд на березі накопичилися десятки тонн мулу, який дощовими водами змивається в Дністер. Для його утилізації потрібні чималі кошти. Наші сусіди пропонують використати технологію консервації відходів, однак доцільність такої пропозиції мають оцінити фахівці Мінекології України».

Наразі сторони погодилися на проведення незалежних досліджень санітарно-хімічних та бактеріологічних показників мулу. «Проблема в тому, що нормативні стандарти такої оцінки у наших країнах відрізняються, — зауважив директор департаменту екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Володимир Крисько. — Тому після отримання результатів доведеться шукати спільний знаменник у визначенні, наскільки шкідливими для довкілля є відпрацьовані речовини. Виходячи з цього, можна буде обирати технології з їх утилізації».

На території комплексу очисних споруд також розташовані будівлі, металоконструкції, інше обладнання, що підлягає демонтажу. Виконання робіт має бути узгоджено в Києві і Кишиневі.

Довідково

Очисні споруди для міста Сороки, великого промислового центру Молдови, збудовано у 70-ті роки минулого століття на українському березі, де краще підходила місцевість. По дну річки проклали каналізаційну трубу, якою стоки надходили для очищення. З 2001-го споруди не працюють. Обладнання стало непридатним для використання. Свої відходи молдовське місто скидає в Дністер, щоправда, сусіди стверджують, що перед тим їх піддають первинній обробці. Проблему будівництва очисних споруд для Сорок порушували на засіданнях Єврорегіону «Дністер», адже без підтримки міжнародних інвесторів спорудити такий об’єкт молдовській стороні не під силу.