Ранкове засідання 24 квітня

Парламентська хроніка

Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам’ять закатованих терористами у Донецькому регіоні патріотів України.

 

Глава парламенту, в. о. Президента Олександр Турчинов також поінформував, що в ніч на четвер військовослужбовці відбили атаку на склади зброї в Артемівську. За його словами, терористи зазнали значних втрат, тоді як серед українських військових лише один легкопоранений.

Після того, як Верховній Раді не вдалося ухвалити рішення про припинення повноважень народних депутатів, котрі перейшли на роботу до органів виконавчої влади, та включити до порядку денного низку законопроектів, глава парламенту запропонував у четвер лише обговорити питання порядку денного, а рішення ухвалювати під час наступного сесійного засідання.

Зазначимо, що зранку представники фракцій Партії регіонів та Компартії заявили, що до того часу, поки не буде почуто вимоги мешканців Сходу України, вони не братимуть участі в голосуванні. Обговорення питань порядку денного народні депутати розпочали з проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення трансфертного ціноутворення. Автор цієї законодавчої ініціативи, народний депутат Віталій Хомутиннік зазначив, що цими змінами пропонується встановити, що перший звіт про контрольовані операції за період з 1 вересня по 31 грудня 2013 року подаватиметься до 1 жовтня 2014 року замість 1 травня 2014 року, пропонується скасувати та зменшити деякі штрафи, зокрема, за неподання звіту про контрольовані операції.

Голова Державної міграційної служби Сергій Радутний представив проект закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (щодо врахування документів у сфері міграції). За його словами, ці зміни розроблено з метою виконання критеріїв першої фази Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.

Під час обговорення свободівець Едуард Леонов закликав також не забувати, що нині в Україні з’явилося чимало тимчасово переміщених осіб, котрі хоч і не потрапляють під статус біженців, проте так само були змушені покинути свої домівки.

Верховна Рада обговорила два законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю.

Автор альтернативного законопроекту Валерій Сушкевич («Батьківщина») закликав взяти за основу його документ, оскільки до нього також включено вимоги стосовно обов’язковості планування забудови з урахуванням потреб інвалідів.

Далі Верховна Рада обговорила низку законопроектів, які спрямовані на покращення умов ведення бізнесу в Україні. Один із них передбачає внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» щодо вдосконалення процедури видачі документів дозвільного характеру, оформлених центральними органами виконавчої влади.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета також представив законопроект про метрологію і метрологічну діяльність.

Цій меті має слугувати й законопроект про стандартизацію, котрий передбачає утворення національного органу стандартизації, що не є органом державної влади.

«Без ухвалення цього законопроекту просто неможливий повноцінний експорт до Європи», — зазначила Оксана Продан («УДАР») і також закликала зробити це якнайшвидше.

Метою ще одного обговореного законопроекту — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів — є врегулювання питання припинення повноважень та звільнення посадових осіб юридичної особи та посилення їхньої матеріальної відповідальності.

Народний депутат Едуард Леонов («Свобода») запропонував на розгляд парламентаріїв проект постанови про програму допомоги особам, що зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Проект закону про внесення змін до статті 110 Кримінального кодексу України передбачає посилення кримінальної відповідальності за незаконне розміщення на території України державних символів інших держав.

«Подивіться, що робиться на Сході України, де російські диверсанти топчуть наші національні символи, убивають і топлять громадян України, які захищають українські прапори. А натомість підіймають російські прапори», — сказав автор законопроекту Олег Ляшко та поставив риторичне запитання: «Що зробила б Росія з тими, хто підняв би над Кремлем синьо-жовтий прапор?». Тому тим, «хто топче український прапор — нехай ноги відсохнуть, а до цього ще й три роки тюрми», — вважає О. Ляшко.

Під час обговорення Микола Томенко нагадав, що в Україні вже п’ять років діє норма Кримінального кодексу, відповідно до якої за наругу над державними символами передбачена відповідальність до трьох років позбавлення волі. «Чому ж правоохоронні органи не виконують цю норму Кримінального кодексу та не притягують до відповідальності тих, хто скидає з держустанов державні прапори?» — запитав він.

Під час засідання народні депутати також обговорили законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом; про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (щодо реорганізації державних установ та спрощення припинення юридичних осіб); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сталого використання земель сільськогосподарського призначення; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення зайнятості сільського населення та утримання соціальної сфери села).

Закриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що, враховуючи складну ситуацію в Україні та біля її кордонів, парламент не може робити надто великої перерви між засіданнями. «Вноситься пропозиція, щоб у вівторок, 29 квітня, провести відкрите парламентське засідання у формі громадських слухань з питань обговорення змін до Конституції», — сказав він та додав, що на ці слухання буде запрошено фахівців з конституційного права, представників громадських організацій та регіонів. «Тому що основне питання змін до Конституції — це розширення повноважень регіонів та створення для них всіх умов для розвитку і самореалізації», — наголосив О. Турчинов.

Присягу народного депутата склав представник «УДАРу» Єгор Фірсов.

З днем народження вітали колеги Ганну Герман та Вячеслава Кутового.

Пропозиція

Статтю 110 Кримінального кодексу України пропонується викласти в такій редакції: «Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та незаконне розміщення з цією метою на її території державних символів інших держав, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк від двох до трьох років або позбавленням волі на той само строк».

Володимир Рибак, Віталій Кличко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.