У Запоріжжі триває підготовка до будівництва нової автотранспортної магістралі через Дніпро. На її проектування постановою Кабінету Міністрів передбачено надати цього року 14 мільйонів гривень. Поки що із них до обласного центру надійшло 9,2 мільйона. Зведення мостів, а також прокладання шестирядної автотраси на Хортиці плановано розпочати наступного року. Кошторисна вартість об’єкта — 1,756 мільярда гривень.
Звісно, без сторонньої фінансової підтримки запоріжцям не обійтися. Міська влада переконана, що для реалізації проекту, окрім бюджетних коштів, удасться залучити інвестиції і вітчизняних підприємств, і зарубіжних фірм. Одна із них — турецька компанія «Енержі Япі груп» — уже готова взяти участь в інвестуванні будівництва мостів у Запоріжжі. Про це повідомив президент компанії Сулейман Хаміт Мюфтігіль. Фахівці «Енержі Япі груп» відвідали Запоріжжя, щоб на місці розглянути проект будівництва мостів через Дніпро, зробити фінансові розрахунки. Схоже, рішення про співпрацю запоріжців з турками ухвалять після предметного вивчення пропозицій обох сторін.
Позиція міської влади зрозуміла. Адже гроші доведеться брати чужі, а повертати... свої. Отже, не виключено, що користування збудованою автомагістраллю стане платним. А як усе це вплине на вартість проїзду нею в громадському транспорті? Чи будуть тоді раді новим мостам ті, хто так на них розраховує? Можливо, для когось ці запитання сьогодні невчасні, але вже завтра на них доведеться відповідати. Тому запоріжці й сподіваються на розуміння народних депутатів. У проекті держбюджету на майбутній рік для продовження будівництва в Запоріжжі автотранспортної магістралі передбачено 90 мільйонів гривень капіталовкладень.
Запоріжжя.