Сьогодні — День спільних дій в інтересах дітей
Маленька дівчинка розказує: тут вона вчиться, тут грається, там спить. Але в неї немає мами, бо вона в сиротинці. «Не залишай мене, мамо!» — благально лунає з телеекрана. Такий сюжет 30-секундного відеоролика, знятого Житомирським обласним телебаченням. Показали його під час «круглого столу», організованого службою у справах неповнолітніх Житомирської облдержадміністрації до Дня спільних дій в інтересах дітей, який відзначають 20 листопада. Саме цього дня в 1959 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, ратифіковану Україною в 1991 році.
На жаль, той відеоролик актуальний. Як зазначив заступник начальника облуправління охорони здоров’я Юрій Галінський, керівники медицини області змушені шукати приміщення, аби розширити обласний будинок дитини. Майже тридцять малят уже тривалий час перебувають у лікувальних закладах області, бо в будинку дитини немає місць. Ось такий парадокс: народжуваність за останні роки різко впала, зате сиріт при живих батьках стає дедалі більше. І не все можна списати на скрутні матеріальні умови. Нині на обліку перебуває більш як півтори тисячі дітей, яких можна усиновлювати. З 1996 року, відколи це питання регулюється новим законом, усиновлено 623 дитини-сироти. Серед нових батьків чимало іноземців, хоча, на щастя, громадян України все-таки більше.
Ще кілька років тому на сесіях обласної ради рефреном звучало: грошей на утримання закладів, де перебувають діти-сироти і діти, позбавлені батьківської опіки, катастрофічно бракує. Тепер ситуація поліпшилася. Дитбудинки забезпечуються необхідним харчуванням, побільшало благодійників. Одна із шкіл-інтернатів, якій пощастило з шефами, цього року одержала 820 тисяч гривень спонсорської допомоги, інша — 182 тисячі. Але є те, чого не замінять найсмачніші обіди і найкращі вихователі. Ось рядки з листа вихованки школи-інтернату: «Я ніколи не бачила своєї матері. Хотілося б, але не знаю, де її шукати. Я не хочу дітей. Невже мені також доведеться віддавати їх до інтернату?»
Лякає і наведена на «круглому столі» статистика неблагополучних сімей. Бо є ще одна категорія сиріт при живих батьках — це хлопчики й дівчатка, які добре знають, хто їх на світ народив. Але знають також інше: в сім’ях з батьками-алкоголіками — справжнє пекло. Зростає кількість тих, у кого забрали дітей, позбавивши батьківських прав.
Як би не запізнитися... Бо з’являються «діти вулиці». В облуправлінні охорони здоров’я знають уже про чотири випадки, коли шприц із наркотиками спробували ще в 9—10 років. А деякі дівчатка з 10-річного віку починають «колекціонувати» статевих партнерів. Пожинати гіркі плоди доводиться кримінальній міліції у справах неповнолітніх. Її представник констатував на «круглому столі»: кожен десятий злочин в області скоєно неповнолітніми. І 70 відсотків з них підпадає під категорію тяжких та особливо тяжких, у тому числі вбивства і згвалтування.
Молодь не втрачено, за неї треба боротися, наголошували учасники «круглого столу». Але не масовими заходами, а роботою з конкретними людьми.
Житомир.