Два злочинних угруповання, які займалися незаконним збутом вибухових речовин, виявили співробітники управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Донецькій області. У Петровському районі обласного центру затримано майстра-підривника однієї із шахт, який збував вибухову речовину вугленіт (її використовують під землею). У зловмисника вилучили п’ять кілограмів поцупленої з рідного підприємства вибухівки.
А 22-річний безробітний мешканець Ворошилівського району Донецька «видобував» амоніт і тротил зі... снарядів часів Великої Вітчизняної, які викопував у Слов’янському районі. Заповзятливий молодик возив боєприпаси громадьким транспортом, розбирав їх у посадці поблизу обласного центру, металеву «оболонку» здавав у брухт, а саму вибухівку намагався збути. Як з’ясувало слідство, в цій ризикованій справі безробітному донеччанину допомагав ровесник. Один із «подільників» заарештований, у нього вилучено 3,5 кілограма вибухових речовин.
Дивися під ноги. І вгору — теж
Повідомлення про те, що в одному із приватних будинків Краматорська у колодязь впала людина, надійшло на пульт місцевої пожежної частини. Але бідоласі пощастило: у вільному падінні він зачепився за металевий виступ і завис над водою. Рятувальники, які прибули за викликом, кинули потерпілому спеціальний пояс, однак самостійно надіти його 24-річний психічно хворий інвалід першої групи не зміг. Тоді у колодязь на мотузці спустився один із рятувальників і витягнув хлопця. Одразу після визволення його відправили до лікарні.
А ось ще одній мешканці цього міста пощастило менше: біля власного будинку, йдучи на ринок, вона отримала важкий удар по голові. З відкритою черепно-мозковою травмою пенсіонерку доставили до лікарні і прооперували. Причиною трагедії став шматок облицювальної плитки вагою близько двох кілограмів, що відірвався на рівні п’ятого поверху будинку. Дивом уцілів онук потерпілої, який у фатальний момент тримався за бабусину руку.
Прибутки «по-білому»
За дев’ять місяців цього року корпорація «Індустріальний союз Донбасу» отримала доподатковий прибуток у сумі 330 мільйонів гривень, повідомили кореспондентові «Голосу України» в прес-службі корпорації. Як запевнив голова ради директорів Сергій Тарута, є всі підстави вважати, що досягнуті темпи зростання обсягу прибутку перевищать прогнозовані показники.
Раніше повідомлялося, що за підсумками року ІСД планує отримати доподатковий прибуток в розмірі 400 мільйонів гривень, а валовий доход корпорації очікується на рівні 8 мільярдів гривень. Водночас керівництво фірми зазначало, що цих коштів бракуватиме на реконструкцію, приміром, Дніпровського металургійного комбінату імені Дзержинського, бо, за розрахунками фахівців, для виведення цього підприємства на необхідний рівень технічного оснащення потрібно 300—400 мільйонів доларів. В ІСД вважають природним джерелом для таких вартісних придбань позику у західних фінансових інститутів. Які, у свою чергу, готові надати ресурси лише за умови підтвердження українськими компаніями легальності походження доходів як джерела купівлі.
Сніг зустрінуть у всеозброєнні
Комунальники Донецька перейшли на зимове утримання доріг. Розпочалося цілодобове чергування техніки для прибирання снігу і посипання автошляхів — а їх закріплено понад 200 кілометрів. Міська влада уклала також спеціальні договори з підприємствами про догляд ділянок доріг узимку. Всього для боротьби зі снігом та ожеледицею підготовлена 51 одиниця техніки, із них сім нових машин прибули до міста наприкінці минулого місяця. Створено запаси паливно-мастильних матеріалів, а також граншлаку і солі.