Днями Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування органів внутрішніх справ». Цим документом депутати оптимізували неефективну радянську структуру МВС та ліквідували УБОЗ, Транспортну міліцію, Ветеринарну міліцію та багато інших структур, які фактично дублювали одна одну. На думку народних обранців, це перший крок в реформуванні МВС. 

На сторінці у «Фейсбуку» очільник МВС Арсен Аваков зауважив: «Зроблено перший законодавчий практичний крок в ході реформи МВС! Дорога довга. Крок цей не перший навіть, а — прелюдія, підготовка до серйозних змін. Окремо зазначу, що справжнім оперативникам і спецам, які реально борються з бандитизмом, переживати не потрібно — вони будуть затребувані й переведені до складу карного розшуку. Справжніх фахівців будемо берегти», — написав він.

Утім, ліквідація підрозділів МВС спричинила в суспільстві широкий розголос. Експерти стверджують: якщо без ветеринарної міліції можна легко обійтися, оскільки співробітники цього підрозділу не розуміють, чим вони займаються, то без міліції транспортної і у справах неповнолітніх буде складно.

«Цього робити категорично не можна. У Європі та Америці є транспортна поліція, і повноваження у неї куди більші, ніж було у нашої. Дітьми теж необхідно займатися, їхні проблеми не можна ігнорувати», — важчає екс-заступник глави МВС України Михайло Корнієнко.

Як розслідуватимуть злочини на транспорті, нині невідомо. В прес-службі МВС припускають, що крадіжкою вантажів може займатися управління по боротьбі з економічними злочинами, яке поки що не закривають. А от щодо проблеми з крадіжками у вагонах і, тим більше, вбивствами, відповісти у силовому відомстві поки що однозначно не можуть.

Але найбільше запитань до ліквідації управління по боротьбі з організованою злочинністю. У пояснювальній записці Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування органів внутрішніх справ» зазначено: «...організована злочинність у тому вигляді, яка вона була в кінці ХХ століття, практично перестала існувати, трансформувавшись у нові форми кримінальної активності, які охоплюють усі суспільно важливі сфери, а ознаки організованості в діяльності злочинних груп на сьогодні виявляються при розкритті багатьох кримінальних правопорушень. За вказаних обставин існування таких підрозділів у системі МВС утратило свою актуальність, оскільки фактично боротьбою з організованими формами злочинності займаються майже всі підрозділи блоку кримінальної міліції».

Це рішення неоднозначно сприйняли в суспільстві. Багато хто всерйоз побоюється, що ліквідація даного підрозділу призведе до різкого посилення організованих злочинних угруповань та зростанню їхнього впливу на всі сфери суспільного життя. Зокрема, колишні правоохоронці стверджують: нині із зони бойових дій на сході країни потоком розходиться нелегальна зброю. Тому ліквідація одного з найбільш боє-здатних підрозділів МВС є непродуманим рішенням.

«Фахівці вважають, що сьогодні, коли країна на межі дефолту, коли більша частина населення перебуває за межею бідності, але при цьому на руках величезна кількість незареєстрованої зброї — це самогубство. Наступний момент — агентурна мережа. Вона створювалася навіть не роками — десятиліттями. І зараз вона існує. І ось ми ліквідуємо УБОЗ, а з людьми цими що буде? Що таке агентурна мережа — це люди, які ризикують життям, перебуваючи в злочинному співтоваристві. Є позаштатні співробітники, а є штатні — офіцери, які є глибоко законспірованими людьми», — пояснює ветеран УБОЗ Олександр Давиденко.

У свою чергу експерт з питань безпеки Сергій Шабовта днями на прес-конференції зазначив: ГУБОЗ розформовують в період, коли МВС не справляється із завданнями у боротьбі зі злочинністю. «В Києві спостерігається розгул бандитизму, який характеризується значним фінансуванням, особливою жорстокістю і здатністю маскувати свою діяльність. Хто займатиметься усім цим», — дивується він.

Таким завданням можуть займатися бійці елітного спецпідрозділу УБОЗ «Сокіл», вважає радник глави МВС Антон Геращенко, Адже, за його словами, вони у повному складі, стануть основою для єдиного оновленого спецпідрозділу міліції (поліції) на кшталт американського «SWAT» (штурмова група зі спеціальним озброєнням). Також у спецпідрозділ, після тотальної перевірки, будуть відібрані нові співробітники та колишні працівники підрозділів міліції спеціального призначення.

Нагадаємо, наприкінці січня цього року у парламенті зареєстровано законопроект «Про поліцію и поліцейську діяльність». Згідно з ним систему поліції складатимуть: Національна поліція (яка, за класичним прикладом європейських держав, включає в себе адміністративну та кримінальну поліцію), фінансова поліція, прикордонна поліція, місцева поліція. Детальніше читайте вже в наступних номерах газети.

Бійці спеціального підрозділу МВС України «Сокіл» відпрацьовують знешкодження терориста (Київ, 21 березня 2013 року). Вже згодом вони стануть основою для створення нового силового спецпідрозділу (штурмової групи зі спеціальним озброєнням).

Фото Володимира Тарасова (з архіву Укрінформу).