Кількість збиткових підприємств на Вінниччині протягом останніх п’яти місяців зменшилася з 600 до 250. Стати на ноги боржникам допомогли... податківці.
З ініціативи голови ДПА в області Миколи Лавренка було проаналізовано економічну діяльність підприємств усіх форм власності, що мають заборгованість перед бюджетом. За його словами, виявлено схеми, що працюють проти економіки області. Скажімо, окремі інвестори зумисне доводили підприємство до банкрутства. Деякі, користуючись безконтрольністю, ховалися в «тінь». Податківці внесли низку пропозицій для співпраці з боржниками, мета яких — спільно шукати шляхи для оздоровлення економіки. Наприклад, якщо підприємство пропонувало конкретний бізнес-план на перспективу, то його рахунки в банку розблоковували і навіть частково списували борги.
Керівник податківців області, переконаний: саме такий підхід дасть змогу звести до мінімуму кількість підприємств-боржників і водночас збільшити надходження до держбюджету. Приміром, за дев’ять місяців нинішнього року сума надходжень зросла порівняно з минулорічним показником на 25 мільйонів гривень.
Вінницька область.