Український уряд офіційно звернувся до Міжнародного валютного фонду про відновлення програми співпраці та отримання кредиту. «Ми прийняли розпорядження, яким затвердили текст звернення до МВФ про отримання кредиту і про відновлення програми, яка дасть можливість стабілізувати економічну ситуацію в Україні. Урядом уже багато зроблено для цього, і я сподіваюся, що до кінця поточного місяця МВФ розгляне наше подання та прийме відповідне рішення», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк. Він зазначив, що відповідне розпорядження Кабінет Міністрів ухвалив у вівторок увечері, 22 квітня.

А після того, як міністр фінансів Олександр Шлапак (на знімку) повідомив, що відповідні документи в ніч на 23 квітня було направлено до Вашингтона і там уже підтвердили їхнє отримання, глава уряду зазначив: «Будемо тоді очікувати на рішення ради МВФ. Яким воно буде, я думаю, ми дізнаємося в найближчі десять днів».

Перейшовши до питань порядку денного, прем’єр повідомив про необхідність ухвалення трьох постанов щодо стабілізації ситуації на ринку реалізації медичних препаратів і медичних виробів. За словами А. Яценюка, у вівторок це питання було обговорено під час великої наради з виробниками ліків, імпортерами, галузевими асоціаціями та асоціаціями, які представляють пацієнтів.

Нагадавши, що нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про зниження податку на додану вартість на імпорт ліків з 20 до 7 відсотків, пре-м’єр насамперед доручив Державній митній службі невідкладно розмитнити всі лікарські засоби, які перебувають на митниці. А відповідно до ухваленої вчора постанови уряду, за ставкою 7, а не 20 відсотків будуть розмитнюватися й медичні вироби.

Ще одне доручення прем’єра стосується посилення з боку Міністерства охорони здоров’я та Міністерства економіки контролю за виконанням постанови про державне регулювання цін на медичні препарати.

«Це правда, що за останні два місяці курс національної валюти змінився на 20 відсотків, але він не змінився на 60 відсотків. Тому я звертаюся до всіх, хто реалізує ліки, хто реалізує медичні вироби, хто реалізує лікарські засоби — щоб не було так, що «кому війна, а кому мати рідна», — сказав він.

Також глава уряду доручив перевірити, кому належать аптеки в медичних закладах. Необхідність такої перевірки він пояснив тим, що дуже часто головний лікар медичного закладу якраз і є власником аптеки в лікарні, що дає йому змогу встановлювати вищу на 30—40 відсотків ціну на медичні препарати. 

Крім цього, Міністерство охорони здоров’я має розширити програму компенсації за придбані ліки. «У нас сьогодні лише одна така програма діє — щодо артеріального тиску. Тому нам потрібно провести зустріч з європейськими партнерами та перейняти європейський досвід із компенсацій для пацієнтів за придбання ліків», — сказав глава уряду, зазначивши, що таке розширення програми повинно відбуватися в рамках загальної реформи медичної галузі.

Перед засіданням уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомив, що Україна поки що не отримала відповіді «Газпрому» на пропозицію продавати газ по 268,5 долара за тисячу кубометрів. «Ми направили нашу пропозицію за ціною 268,5 долара і хочемо домовитися з російською стороною за принципами, які було запроваджено з 1 січня 2014 року. Відповіді поки що немає», — сказав він. Тож поки реакція «Газпрому» відсутня, Україна щодоби відбирає від 40 до 60 мільйонів кубометрів російського газу, а платити буде після досягнення домовленостей.

Зазначимо також, що минулого тижня Ю. Продан заявляв про ймовірне проведення 24 квітня чотиристоронніх переговорів із газових питань за участі Європейського Союзу, України, Російської Федерації та Словаччини, проте вчора міністр повідомив, що ця зустріч не відбудеться, оскільки свою участь не підтвердили європейська та російська сторони.

Факт

Загальний річний обсяг українського ринку медичних препаратів і лікарських виробів сягає 4,3 мільярда доларів США, що в сьогоднішніх цінах становить понад 50 мільярдів гривень.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.