Не встигли ми опублікувати матеріал про те, що селянам нині вкрай необхідна надійна профспілка, котра захищала б їхні інтереси (див. номер від 7 жовтня ц. р.), як для його героїв ситуація дістала несподіване продовження. У Кривому Розі зібралися профспілкові активісти шести південно-східних областей та обрали оргкомітет, якому доручили створити Всеукраїнську профспілку працівників харчової, переробної і хлібопекарської промисловості. Почалося те, чого давно очікували.

Зміна форм власності на підприємствах переробної галузі, реформування сільськогосподарського сектору виробництва, — наголошували учасники зібрання, — призвели профспілки АПК, що діють на старих засадах, «до розмежування і навіть протиріч у справі виконання первинними осередками своїх функцій із захисту трудових прав та інтересів працюючих». Ось чому змін за принципами територіально-галузевих форм їм не уникнути.

І такої думки дотримуються не лише дніпропетровці, а й, приміром, голова Луганського обкому профспілки харчовиків Анатолій Ковальов, голова профкому підприємства «Запорізький коровай» Ольга Кобрина, заступник директора ДП «Кримхліб» Андрій Ярош. А разом усі вони не сумніваються, що інакше просто неможливе належне соціальне партнерство та бажане співвідношення інтересів роботодавців і найманих працівників. Адже необхідно укладати тільки такі колективні угоди та налагоджувати такі постійні стосунки, які на всіх підприємствах, в усіх без винятку господарствах зводили б нанівець будь-які непорозуміння, сутички, і тим паче конфлікти, та сприяли створенню належних умов для праці людей.

Криворізьке зібрання відбулося, до речі, з ініціативи профспілкових комітетів і Асоціації власників підприємств хлібопекарської галузі. А головою оргкомітету, котрий уже розпочав підготовку установчого з’їзду, обрано Анатолія Тельних — голову Дніпропетровського обкому профспілки елеваторної і зернопереробної промисловості.

Дніпропетровськ.