Школярі Донецька знову сідають за парти. Заняття у школах не проводилися із 19 січня. В інших містах на території, яка контролюється бойовиками самопроголошеної «ДНР», уроки переривали і на довше: наприклад, у Горлівці — на два місяці. Тим часом «міністерство освіти» так званої республіки запроваджує нові правила: п’ятибальну систему оцінювання та політінформації для учнів. Про це «Голосу України» розповіли педагоги.
Катерина, м. Донецьк: «Нам оголосили, що переходимо на п’ятибальну систему, як у Росії. Деякі вчителі вже ставлять оцінки по-новому. У моєму класі 16 учнів, із них шестеро навчаються дистанційно, виїхали зі своїми батьками з Донецька. Сьогодні в місті тихо, як ніколи».
Валентина, м. Донецьк: «В учительській висить роздрукована вказівка від «міністерства інформації «ДНР» — тези для проведення політінформацій серед школярів. Наприклад, на початку місяця йшлося про бої під Дебальцевим, про російський «гумконвой». Учителям рекомендують казати, нібито українська армія обстрілює мирні населені пункти, а українських військових називати «карателями». Натомість треба хвалити Росію за те, що у «гумконвої» начебто надсилають будматеріали для відновлення зруйнованих об’єктів, продукти і підручники. Заробітну плату у школах нашого району востаннє видавали на початку грудня. Нещодавно були збори, на яких ми запитали голову профспілки, коли ж дадуть гроші. Але він лише розвів руками. Може, у лютому. А може, до 8 березня виплатять».
Світлана, м. Макіївка: «Дитсадочки працюють, навіть там, де снаряди пролітали, — шибки засклили чи забили за допомогою батьків. Заняття проводимо українською, українські пісні чи традиції із програми не викинеш. Казки читаємо і російські, і білоруські та українські. Але проблема дітей зараз не в цьому. Малюки налякані, весь час прислухаються, навіть коли кричать чи бавляться. Почувши найменший грюк, запитально дивляться на тебе і чекають підтвердження, що все гаразд. Вихованці старшої групи, коли у вересні прийшли до садочка, насамперед попросили показати, чи є тут підвал, чи є у підвалі вода, щось поїсти і на чому сидіти».
Вікторія, м. Макіївка: «У нашій школі керівництво розпорядилося повісити символіку «ДНР» у класах і зняти українську. У мене рука не піднімається. Взяла відгули, щоб не бачити цієї наруги. Хоча знаю, в деяких школах не повісили триколор: мовляв, немає коштів. Не подобається те, що через скасування історії України та навчання першокласників за російськими програмами діти не зможуть здати предмети екстернатом та отримати свідоцтво державного зразка. Але не всі діти. У кого батьки потурбуються — ті вивчать самостійно і складуть».
Записав Андрій СЕРЕДА.
Донецька область.