Реформи не повинні віддаляти медицину від селян, навіть якщо йдеться про режим державної економії, бо на кону найдорожче — людське життя, вважають мешканці села Великі Межирічі, що в Корецькому районі на Рівненщині.

Одним із найболючіших і резонансних питань, які порушувала два останні роки громада села, — не допустити реорганізації місцевої дільничної лікарні, від чого програли б селяни. Били тривогу на всіх рівнях, чим врятували медзаклад. Адже відповідно до нещодавніх змін у законодавстві, введено в дію мораторій на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я.

— Реорганізація лікарні означала б її ліквідацію. А це первинна ланка медицини, найближча до населення, — зауважує головний лікар Великомежиріцької дільничної лікарні Володимир Шмига. — Бо як людям доїжджати на лікування? Від нашого села немає прямого транспорту до райцентру...

...Звичайний робочий день великомежиріцьких медиків. У коридорах поліклініки чимало народу — на прийом чекають і старші люди, і мами з дітьми.

— У нас щодня багато пацієнтів. Адже обслуговуємо дев’ять сіл, де мешкають понад п’ять тисяч людей. А то й більше, бо звертаються мешканці всіх найближчих населених пунктів Невірківської, Щекичинської, Іванівської, Стовпинської, Світанівської сільських рад. Нікому не відмовляємо в допомозі, — кажуть медики. — Скажімо, за минулий рік у поліклініці було 8380 відвідувань (на дому — 1985), госпіталізовано і проліковано у стаціонарі 273 людини, на денному — 253, у стаціонарі на дому — 131. У лабораторії зроблено понад 31 тисячу аналізів.

Головний лікар Володимир Шмига разом із великомежиріцьким сільським головою Галиною Поліщук, яка постійно цікавиться проблемами медзакладу, показують медичні кабінети, палати, розповідають про те, як удалося спільними зусиллями поліпшити умови перебування у лікарні. За кошти сільської ради відремонтовано приміщення швидкої невідкладної допомоги, стаціонарне відділення, поліпшено систему опалення, налагоджено водопостачання, встановлено огорожу. А завдяки участі громадської організації «Надія» в проекті ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», в 2009 році здійснено енергозбережні заходи в поліклініці.

— Маємо нове стоматологічне обладнання. Із ним нам допоміг наш депутат Рівненської обласної ради Анатолій Юхименко, — додає Володимир Шмига, який, до речі, є лікарем-стоматологом. — Звісно, хотілося б, щоб і надалі медзаклад поповнювався новим обладнанням. Зокрема, у фізкабінет, лабораторію...

Більшість медфахівців Великомежиріцької дільничної лікарні мають чималий досвід роботи, тож пам’ятають кращі і гірші часи з життя закладу. Була лікарня і другою в районі (мала статус районної лікарні №2 із сотнею ліжко-місць, нині — десять), перебувала на балансі сільської ради (2001—2010 роки), тепер — у районному підпорядкуванні.

Люди налаштовані оптимістично, розуміють, що якби не боролися всією громадою, то втратили б свій медзаклад. На їхню думку, реформи потрібно починати не із скорочення закладів охорони здоров’я, медиків, а з того, щоб медичні послуги наблизити до селян. У сільській місцевості слід створити умови для проживання молодих лікарів, подбати про гідну зарплату. Адже ми тримаємо курс на Європу.

 

Рівненська область.

Фото автора.

Головний лікар Володимир Шмига, лікар-терапевт Галина Розсоха, великомежиріцький сільський голова Галина Поліщук та старша медсестра Олена Новак (справа наліво).