Своєрідним «побічним ефектом» неспокою в Україні може стати падіння народжуваності. І не через те, що жінки кинуться переривати вагітність, — просто у представників сильної статі різко впав інтерес до інтимного спілкування з ними. Лікарі зізнаються, що кількість пацієнтів зі скаргами на повну втрату такого бажання протягом останнього місяця зростає на очах. При цьому з фізичним здоров’ям у таких відвідувачів наче все гаразд — їх нерви підводять.

— Днями був на прийомі 36-річний чоловік. Скаржиться: вже два тижні — ніякого сексу з постійною подругою, хоча раніше такої перерви з його «вини» ніколи не траплялося. На ніч, мовляв, подивиться програму новин — і навіть спати не може, де там коханням займатися. І такі проблеми нині досить типові: вразливі люди, котрих серед пацієнтів моїх колег щонайменше третина, настільки сильно переймаються подіями в рідній державі, що почуваються пригніченими, потерпають від розладів сну та ерекції, — розповів уролог-андролог вищої категорії, керівник херсонського відділення Всеукраїнської асоціації андрологів та сексологів Іван Найдьонов. — Призначаю заспокійливі препарати, засоби, які допомагають боротися з депресією. Та вони мало що дають: один перегляд якоїсь телепередачі про події в Україні — і ефект від вживання ліків зводиться до нуля. Висловлююся трохи з перебільшенням, але можна сказати, що часте «занурення» в інформаційний потік нині призводить якщо не до повної імпотенції, то до зниження статевого потягу вже напевне.
Медики розводять руками — в таких умовах таблетки мало чим зарадять. Натомість дають українським чоловікам не зовсім медичну, хоча цілком логічну пораду: менше скаржитися на депресію, а згадати про те, що вони чоловіки. І якнайшвидше стати на захист країни та навести в ній лад, усунувши головну причину, яка отруює їм життя.
 
Херсон.