У білоруській психіатрії спостерігаються нові тенденції. Нині пацієнти мінських психіатрів найчастіше вважають себе великими банкірами, священниками, співробітникам спецслужб і «новими росіянами». Про це «Інтерфаксу» повідомили у міністерстві охорони здоров’я Білорусі.

Зміни в маніакальних уподобаннях, пояснюють у білоруському міністерстві охорони здоров’я, спричинено зміщенням суспільних і соціальних пріоритетів у сучасному суспільстві. «Шизофреніки пішли в релігію та космос», — кажуть психіатри. Вони зазначають, що останніми роками в Мінську зросла кількість так званих «старечих психіатричних розладів». У людей похилого віку гіпертрофованих форм набуває жадібність, підозрілість, побоювання через те, що родичі прагнуть відправити їх на той світ. Спектр соціофобій у хворих коливається від звинувачень сусіда в тому, що його новий паркан спричинив неврожай на дачі, до страху перед мафією.

Щодо цього питання наші співвітчизники, хворі на психічні розлади, практично солідарні з білорусами. Українські психіатри стверджують, що їхні пацієнти під час загострень такого захворювання, як шизофренія, найчастіше, «бачать і чують» прибульців із космосу. Нині до хворих у маячні нечасто приходять партійні діячі та державні лідери.

За словами виконавчого секретаря Асоціації психіатрів України Семена Глузмана, форма психічного захворювання залежить від соціального наповнення. Сама хвороба не модифікує. Змінюється, так би мовити, її «інформаційний привід». Психіатр спростовує інформацію, що з’явилася в деяких ЗМІ, про те, що кількість психічних захворювань у країні останніми роками зросла. Мовляв, через кризу в політиці, економіці та соціальному житті. У психіатричній практиці, повідомив Семен Глузман, зафіксовано спостереження, котрі свідчать, що в стресових ситуаціях чимало пацієнтів знаходять в собі сили, щоб стати «менш хворими». Так, у Київській лікарні імені Павлова під час повені 60-х років, коли виникла загроза затоплення медзакладу, лікарі спостерігали, як кілька серйозно хворих, котрі роками жили у власному «шизо-світі», звернули матраци і пішли рятуватися від стихії разом з іншими...

Київськими психіатрами було проведено дослідження, які засвідчили, що за радянських часів більшість фобій у хворих на шизофренію, котрі дебютували (у даному контексті дебют — перший прояв хвороби. — Авт.), було пов’язано з ЦРУ і КДБ. Нині головною причиною страхів у людей з психічними розладами є космос і його похідні. Людям найчастіше вважаються інопланетяни. Цікаво, що до жовтневого перевороту 1917 року головним персонажем білої гарячки психіатри називали чорта.