Нарешті почали заявляти про себе приватні підприємства-виробники. ТОВ «Екотерм» — одне з них. Хоча й має вік малюка — йому лише п’ять років, однак уже міцно зіп’ялося на ноги, добре відоме на вітчизняному ринку. Бо випускає дуже потрібну і, як то кажуть, «ходову» продукцію — пінополістирол, що широко використовують як утеплювач будинків.

— Ідея створити таке виробництво у нас, в Україні, виникла після того, як ми побували у Польщі, Німеччині і побачили, що там з допомогою пінополістиролу утеплюють панельні та інші будинки, — розповідає генеральний директор товариства з обмеженою відповідальністю «Екотерм» депутат Рівненської міської ради Юрій Торгун
— Закупили в Польщі технологію та обладнання і налагодили випуск цього утеплювального матеріалу. Починали з малих партій — по сто п’ятдесят кубометрів привозили замовникам на «Жигулях», нині випускаємо пінополістиролу шість тисяч кубометрів на місяць. А з введенням нової лінії, яку тепер монтуємо, його виробництво збільшиться вп’ятеро.
Це нині в нашій державі близько сорока таких підприємств, але «Екотерм» з Рівненщини можна вважати піонером у цій справі, бо він одним із перших почав виробництво пінополістиролу в Україні і досі залишається найбільшим його виробником.
Схоже, ваша продукція має попит? — цікавлюся в Юрія Івановича.
— Це так. Тому й нарощуємо обсяги її виробництва. Наші представництва є в Києві, Харкові, Черкасах, Дніпропетровську, Полтаві, Житомирі, Тернополі, Івано-Франківську, Луцьку, Одесі, Львові, — каже генеральний директор. — Бо й наші співвітчизники навчилися рахувати гроші — розуміють, що економити енергоносії дуже вигідно. Адже в утепленому в такий спосіб будинку витрати на енергоносії втричі менші. То якщо господар наважився обкласти стіни пінополістиролом, він буде у виграші. Тим паче, що цей матеріал, крім того, що зберігає тепло в будинку, ще й слугує відмінним регулятором температурного режиму всередині квартири, оскільки не дає їй нагрітися в спеку. Тому коло застосування цього матеріалу дуже широке. Зокрема, в такий спосіб можна було б розв’язати проблеми панельних будинків, які влітку неймовірно нагріваються, а взимку — навпаки. А ще пінополістирол забезпечує відмінну звукоізоляцію, не піддається ураженню грибками, не пропускає вологи, «дихає», дає «дихати» стінам і, що дуже важливо для протипожежної безпеки, — сам затухає.
— Ми з чоловіком не пошкодували коштів на те, щоб обкласти пінопластом (так у народі називають пінополістирол. — Авт.) свій будинок, і одразу відчули, що стали менше витрачати газу на його опалення. Та й на вигляд наше помешкання стало красивіше, — розповідає рівнянка Лідія Тимощук. — По нашій вулиці за нашим прикладом ще кілька господарів обклали пінопластом свої будинки.
Юрій Торгун навів ще низку аргументів, які переконують, що за пінополістиролом — майбутнє. Скажімо, восьмисантиметрова теплоізоляція ним будинку заміняє 110 сантиметрів легкого бетону, 180 сантиметрів цегли, 370 сантиметрів важкого бетону. Цей матеріал добре ріжеться, склеюється з різними матеріалами, тобто дуже зручний у роботі, не має запаху, не виділяє жодних шкідливих речовин, невибагливий у зберіганні.
— Звичайно, створення такого перспективного підприємства в області — це дуже добре, — каже начальник управління промисловості, енергетики, транспорту та зв’язку Рівненської облдержадміністрації Володимир Новак. — Адже, крім того, що пропагує освоєння енергозбережних технологій, воно ще й дає роботу шістдесяти особам, тим паче в сільській місцевості, бо виробничі потужності розміщені у селі Варковичі Дубнівського району.
— Щоправда, — додає Юрій Торгун, — усілякі пільги та субсидії в багатьох селян притупили бажання працювати на виробництві. Мовляв, я краще на своєму городі та обійсті поратимуся, ніж поспішатиму на роботу, та й від держави перепадуть якісь гроші. Навіть непогана (як для села) зарплата 450 гривень декого не приваблює. Тому одну з бригад сформовано винятково з мешканців Рівного, яких ми підвозимо на роботу у Варковичі.
«Екотерм» не цурається й меценатства, благодійності, за можливості допомагає немічним, знедоленим. А такі часто звертаються до Юрія Торгуна як депутата Рівненської міської ради. Перелік добрих справ «Екотерму» весь час поповнюється: це й будівництво огорожі на цвинтарі в селі Варковичі, і постійна опіка над місцевими школою та дитсадком, школою для незрячих, і допомога футбольному клубу «Верес» тощо.
Безперечно, виробництво пінополістиролу —перспективне. Тому нині «Екотерм» відпрацьовує питання створення спільного підприємства шляхом об’єднання виробників пінополістиролу, постачальників сировини для його виготовлення, а також тих, хто збуватиме готову продукцію під торговою маркою «Століт».