Нині на Донеччині використовують незвичні, але доволі ефективні методи охорони громадського порядку. Ці нотатки саме про них — велосипедистів, кінологів і кавалеристів у міліцейських погонах, а також про їхніх вірних помічників.

 

«Я буду долго гнать велосипед...»

І, зрештою, дожену правопорушника! Саме за таким принципом працюють старші сержанти міліції Роман Голуб і Григорій Костенко. Вони — екіпаж велопатруля, що охороняє порядок на вулицях Слов’янська...

 Хлопці в шортах і тенісках їдуть парковою зоною міста на велосипедах. Якби не зброя на паску, погони та нашивки — і не повірив би, що це міліціонери.

Велопатрулі є і в обласному центрі. На набережній Кальміуса спостерігав за роботою міліціонерів-велосипедистів — старшого сержанта Олега Трошкіна та сержанта Андрія Вінди.

 

Кавалеристам бар’єр злочинності не перешкода

Спілкуючися з кінологами, почули цокіт кінських копит. А ось і вони — двоє гнідих красенів: Розряд і Мрійник. На них несуть службу старший сержант Олексій Большаков і молодший сержант Сергій Ликобабін. 

У складі взводу кавалеристів дев’ятої роти донецького полку ППСМ 21 копитний служака, за кожним з яких закріплений досвідчений міліціонер-кавалерист. І тримають цей підрозділ не заради екзотики. Не позаздриш правопорушникові, на якого на всіх парахмчить півтонна «махіна»!

Чотириногий друг

Що не кажіть, а правоохоронці — взірець законослухняності. Принаймні щодо правил вигулу собак. Патрулюючи донецькі парки разом із чотириногими друзями, міліціонери одягають на них намордники й тримають на повідку. Такого вже давненько не доводилося бачити.

До складу дев’ятої роти донецького полку патрульно-постової служби міліції (ППСМ) прикріплено 16 вівчарок та ротвейлерів — справжніх помічників правоохоронців. На бойовому посту довелося побачити старшину Євгена Товпенця та старшого сержанта Івана Панова, разом із трирічною німецькою вівчаркою Фенді. А також старшого сержанта Дмитра Міщенка в супроводі чотирирічної Джессі. Обидві помічниці міліціонерів підкоряються не тільки словесним командам, а й жестам кінологів. Собаки допомагають у наведенні порядку, в пошуку вибухівки тощо. Одне слово, заробляють собі на хліб чесною працею.

А ось симпатичного ротвейлера возять «на справу» в... багажнику, аби перед відповідальним завданням не відволікався з вікна автомобіля на симпатичних представниць протилежної статі.