Уряд ухвалив розпорядження «Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади». Це рішення було ухвалене під час екстреного засіданні Кабінету Міністрів, що відбулося увечері 17 квітня. Цим документом міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, обласним, Київській міській державним адміністраціям доручається організувати та забезпечити до 1 жовтня 2014 року обговорення відповідних змін до Конституції. До обговорення також має бути залучено органи місцевого самоврядування, їх асоціації, представників громадськості, наукових та ділових кіл.

«Українська влада не просто готова до діалогу — українська влада веде діалог зі Сходом і Заходом, тому що Україна — це і Донецьк, і Львів, і Луганськ, і Тернопіль, Україна — це і Київ, що є столицею всієї великої України, до якої входить територія Автономної Республіки Крим, яка є також українською», — сказав під час позачергового засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Це засідання уряду відбулося відразу ж після завершення чотиристоронньої зустрічі у Женеві, під час якої було ухвалено спільну заяву.

«Російська Федерація в цій заяві була змушена засудити екстремізм. Також ця заява, яка підписана Росією, передбачає негайне роззброєння незаконних формувань. Звичайно, що це стосується незаконних військових формувань на територіях Донецької, Луганської та інших східних областей», — зазначив під час засідання уряду прем’єр Арсеній Яценюк. «Виходьте, ваш час закінчився», — додав він, звертаючись до екстремістів і терористів, які досі зі зброю в руках займають адміністративні будівлі. При цьому він підтвердив, що Україна взяла на себе зобов’язання амністувати тих мирних протестувальників, які вийдуть з приміщень та які залишать зброю. «Такі особи не будуть переслідуватися. А тих, які вчинили тяжкі злочини, це, в першу чергу, вбивство, ніхто ніколи не простить», —наголосив А. Яценюк.

Від Росії глава українського уряду очікує, що вона невідкладно відкличе свої розвідувально-диверсійні групи, перестане спонсорувати так званих протестувальників, які тримають в руках автомати АК-100, які, до речі, є тільки на озброєнні в російській армії, перестане підтримувати терористів і сепаратистів. «Якщо Російська Федерація не буде постійно підігравати терористам, створювати мережі, фінансувати їх і дестабілізувати ситуацію в Україні, то нам не треба буде зустрічатися в Женеві — ми всередині країни самостійно наведемо порядок», — сказав А. Яценюк. Якщо ж ці домовленості не буде виконано, то, за словами прем’єра, західні партнери чітко заявили, що перейдуть до наступного етапу санкцій стосовно Росії.

Віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман, Перший віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема.

Фото з сайту http://www. kmu. gov. ua