Як там, в анекдоті: «Синку, шкідливо слухати гучну музику». — «Спасибі, мамо, я вже пообідав». Слухати музику в навушниках справді шкідливо. Про це, зокрема, йшлося в Інституті отоларингології ім. проф. О. С. Коломійченка на черговій зустрічі вчених Академії медичних наук України з журналістами, організованій президентом академії Олександром Возіановим. Агресивна дія гучного звуку на ніжний слуховий апарат безслідно не минає. За словами директора Інституту отоларингології, доктора медичних наук, професора, члена-кореспондента АМН України Дмитра Заболотного, до наукового закладу звертаються чимало молодих людей, які «зловживали» плеєрами. Добре, якщо вони приходять по допомогу на початковій стадії...

Фахівці стверджують: майже двадцять відсотків тих, хто постійно слухає музику через навушники, мають ті чи інші розлади слуху. Ще більший відсоток порушень слуху у постійних відвідувачів дискотек, де кількість децибелів зашкалює, що просто небезпечно для здоров’я. І до думки фахівців, стверджують в інституті, варто дослухатися. Якщо вже через велику любов до музики неможливо не слухати плеєр, меломану радять, у крайньому випадку, встановлювати рівень звуку в розумних межах.

Ще одна проблема, порушена на зустрічах в інституті «вухогорлоноса» (так по-дружньому називають заклад його співробітники) — необгрунтоване призначення ототоксичних антибіотиків, насамперед гентаміцину, особливо хворим із послабленим слухом. В інституті закликають педіатрів не колоти цей препарат і дітям до шести років. За словами Дмитра Заболотного, дев’яносто відсотків малюків з втратою слуху звертаються до інституту після лікування гентаміцином. Саме цей препарат призначають дітям, вважають в Інституті отоларингології, через його низьку ціну. До того ж у цього антибіотика — широкий спектр дії. Але маленьким дітям давати його не варто. Щоб уникнути можливих погіршень слуху у малюків, треба обрати випробуваний пеніцилін або дібрати інші аналогічні препарати.