Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування провів у місті Ірпені Київської області виїзне засідання. У його роботі взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, Київської облради, Ірпінської міськради та голови селищних рад ірпінського регіону, а також запрошені — посол Королівства Швеції в Україні Оке Петерсон, представники шведської Асоціації місцевих влад, фахівці Академії державної податкової служби. Йшлося про хід виконання Закону України «Про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпені, селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області».
Інформацію з цього питання мала зробити координаційно-наглядова рада, спеціально сформована у рамках проведення експерименту.
Метою започаткованого у 2001 році державно-правового експерименту було випробування на практиці поряд з традиційними нових форм організації місцевого самоврядування. У разі успіху набутий досвід належало поширити на діяльність органів місцевого самоврядування на всій території України. Для забезпечення дієвості заходу законом, зокрема, передбачалося, що на час проведення експерименту до міського та селищних бюджетів у повному обсязі зараховуватимуться податки на доходи фізичних осіб та промисел, які справляються на відповідній території. Передбачалося також, що в разі забезпечення органами місцевого самоврядування ірпінського регіону перевиконання планових надходжень до держбюджету від ПДВ 50 відсотків сум перевиконання зазначених доходів додатково зараховуватимуться до міського бюджету.
Ірпінський експеримент ще іноді називають шведським. Це тому, що після перебування тут у жовтні 2001 року групи шведських експертів було вирішено взяти за взірець саме шведську модель організації місцевого самоврядування. Про що й уклали на високому рівні спеціальну угоду. І шведська сторона за сприяння свого посольства в Україні взялася активно допомагати в реалізації домовленостей. Зокрема, відбулося кілька поїздок ірпінців до Швеції для ознайомлення з організацією там ефективного самоврядування, шведські фахівці надавали поради та консультації в Ірпені. Після чого, власне, залишалося перенести шведську практику на ірпінські терени. Але саме тут і саме в цьому задумана справа пішла «не туди і не так».
Були об’єктивні і суб’єктивні причини. У своєму звіті на виїзному засіданні профільного комітету ірпінський голова Володимир Скаржинський посилався на те, що експеримент не мав і не має належної фінансової підтримки з боку державних органів. Хоча закон декларував таку підтримку. Насправді обіцяного зарахування до міського та селищних бюджетів у повному обсязі сум податків на доходи фізичних осіб не здійснюється. Так само й 50-відсоткових відрахувань від перевиконання планових надходжень від ПДВ. Київська обласна та Київська міська ради мали б виділяти цільові кошти на здійснення заходів у рамках експерименту, але чомусь «забувають» це робити. А без достатніх коштів, зазначав ірпінський голова, «багато не втнеш».
Навіч причини й іншого характеру. Так, не було належної взаємодії між ірпінською регіональною та координаційно-наглядовою радами, про свої обов’язки фактично забув Кабмін, вряди-годи звертала погляди у бік Ірпеня і Київська обласна рада. Ми не раз стукали в урядові та інші двері, але жодного разу не були почуті, бідкався В. Скаржинський. Одне слово, виходило майже за приказкою: у семи няньок дитя без ока...
Висновки у виступах засідання зводились в основному до одного: експеримент поки що не досяг поставленої мети, але його варто продовжити. Треба негайно усувати прикрі негаразди, які значною мірою дискредитують саму нову ідею: слід провести об’єктивний аудит, налагодити взаємодію усіх учасників експерименту, забезпечити його фінансування, а також поліпшити роботу координаційно-наглядової ради. Наголошувалося також на необхідності налагодження допомоги та контролю з боку профільного комітету Верховної Ради. А під час осінньої сесії провести спеціальне засідання, присвячене обговоренню стану справ з ірпінським експериментом.
До речі, ставлення до наслідків експерименту та дій місцевого керівництва висловили також ірпінці: вони, незважаючи на грозу і зливу, пікетували місце проведення засідання, а вихід його учасників після закінчення роботи зустріли скандуванням: «Скаржинського — геть!»
Коментарі тут, як мовиться, зайві...