Препарат для боротьби з паличкою Коха потрапив до списку непотрібних і поступово псується на складах фармзаводу
Поставлений на конвейєр у харківському АТ «Стома» кілька років тому один із кращих препаратів для лікування туберкульозних хворих відразу ж опинився чомусь «в опалі». Медичне начальство і на поріг його не підпускає до тендерних торгів, до спеціалізованих лікарняних установ, віддаючи перевагу закуповуванню для цих цілей як дорожчих, так і дешевших, але далеко не завжди якісних і безпечних препаратів. Про відомий інтерес чиновників до таких угод можна лише здогадуватися. Але ж ідеться про те, що подібне лікування скоріше убиває пацієнтів, аніж виліковує: туберкульозні палички такі медикаменти знищують, але при цьому руйнують багато життєво важливих органів людини.
В останні 10 років кількість захворювань на туберкульоз в Україні зросла вдвічі, а смертність від цієї хвороби — втричі. За той само час у країні закрили 20 тубдиспансерів, скоротили близько 16 тисяч стаціонарних туберкульозних ліжок, звільнили понад 1 тисячу лікарів-фтизіатрів.
На думку директора Інституту фтизіатрії і пульмонології, академіка АМН України, професора Юрія Івановича Фещенка, кількість хворих на туберкульоз становить близько 700 тисяч осіб. При цьому, за його словами, в усьому світі прийнято вважати, що коли кількість хворих на туберкульоз у державі перевищує один відсоток її населення,    то можна говорити про епідемію. 670 тисяч — це 1,4 відсотка.
Але от що цікаво. Президент АТ «Стома» В. Волков вже не перший рік надсилає листи до всіх високих інстанцій з інформацією, з проханням, з настійною вимогою «взяти на озброєння» препарат фтивазид, що за багатьма показниками перевершує аналоги, а у відповідь одержує лише глузливі роз’яснення, чим одні медикаменти відрізняються від інших і яка потреба в країні на вироблений підприємством препарат.
— Відверто кажучи, — ремствує Валентин Георгійович, — ми здивовані й вражені таким ставленням державних людей не стільки до виробленого нами препарату, скільки до надзвичайно гострої медичної й суспільної проблеми.
Цікаво й те, що клінічні випробування фтивазиду, виробленого в АТ «Стома», проводили саме в Інституті фтизіатрії і пульмонології, де й підтвердили, що препарат «є ефективним протитуберкульозним засобом при застосуванні у хворих з уперше виявленим туберкульозом легень. Не викликає патологічних змін. І рекомендується до широкого медичного застосування».
Проте за деякий час директор вищезгаданого інституту Ю. Фещенко вже розписався у такому: «Своєю антимікобактеріальною активністю фтивазид поступається ізоніазиду, тому він і не включений до стандартів лікування». А далі наголошується, що препарат дуже корисний для лікування дітей, але потрібний не більш аніж 1300 пацієнтам на рік.
Завдання з освоєння фтивазиду ставили на АТ «Стома» комплексне. Вперше в Україні Бориславський НДІ «Синтез» освоїв виробництво високоякісної субстанції для фтивазиду, що перевершує за чистотою субстанцію російську.
На АТ «Стома» впроваджували у виробництво й деякі інші препарати, що перевершують за своїми характеристиками багато аналогів. Але відома політика в галузі медичних препаратів і лікарських засобів призвела до того, що сьогодні на складах підприємства зібралося готової продукції на суму близько 14 мільйонів гривень. А ліки, як відомо, мають термін придатності.
Відомий факт. На 1 долар, вкладений у здоров’я нації, держава й економіка одержують згодом близько 3,5 долара прибутку. Проте у нашій країні бідність породжує туберкульоз, а туберкульоз породжує бідність одних і надприбутки інших.
 
Харків.