Кілька тисяч людей з України, Словаччини, Угорщини, Німеччини, Італії, Канади, США нещодавно з’їхалися до Ужгорода, щоб вклонитися мощам єпископа Теодора Ромжі.
Теодор Ромжа був канонізований Папою Іваном Павлом ІІ під час візиту в Україну. Антропологічні дослідження останків, проведені в Будапешті, підтвердили його мученицьку смерть, яку єпископ прийняв навзамін обіцяних благ за відступництво від греко-католицької віри. 27 жовтня 1947 року бричку, в якій священнослужитель повертався з села Лавок Мукачівського району додому після архієрейської літургії, було протаранено військовим «студебеккером». Проте Теодор Ромжа та кілька його супутників залишилися живими. Він потрапив до лікарні й почав уже одужувати, але за вказівкою Москви до Мукачевого був терміново відряджений сумнозвісний Судоплатов. Медсестра лікарні, яку так само терміново прийняли на роботу, і піднесла Теодорові Ромжі отруту замість ліків.
...Мощі Теодора Ромжі, доставлені з Будапешта через Словаччину до Ужгорода, поміщено на почитання в бічній каплиці Кафедрального собору.
Ужгород.