Нині навіть далекі від сільського господарства люди бачать, що цей рік не потішить урожаями. Дещо конкретніше про коровай-2003 кажуть фахівці. Ось думка заступника начальника головного управління сільського господарства та продовольства Рівненської облдержадміністрації Надії Переходько:
— Восени минулого року через сильну посуху озимі культури посіяли на 135 тисячах гектарів, що на 37 тисяч га менше, ніж це було зроблено під урожай 2002 року. Безсніжна зима та морози знищили ще 31 тисячу гектарів. Тож рівно на стільки само зменшився зерновий клин. Весною робили все можливе, щоб збільшити його яровими культурами. Сьогодні в області зернові дозрівають на 226 тисячах гектарів.
— Через несприятливі погодні умови — зимові морози та весняну посуху, — зауважує Надія Іванівна, —урожай зернових культур очікується нижчий за минулорічний — у межах 500 тисяч тонн (торік в області цей показник становив 680 тисяч тонн). І хоч нині ще рано говорити, скільки конкретно матимемо зерна з гектара, але бачимо, що значно менше, ніж торік.
Краще зерно, яке зберемо, спробуємо засипати до насіннєвого фонду. Частина врожаю піде на розрахунки за оренду паїв. Щодо забезпечення області продовольчим зерном (річна потреба — 179,6 тисячі тонн), то намагатимемося це зробити за рахунок свого збіжжя. Крім того, борошномельні і хлібопекарські підприємства закуповуватимуть його і в інших регіонах: таке завжди практикуємо, оскільки область ніколи не була хлібною. Для цього використовуватимемо кошти переробних та борошномельних підприємств, а також кредитні ресурси.
Прогнози на врожай інших сільськогосподарських культур, за словами Надії Переходько, сьогодні ще рано складати. Але дещо радує. Особливо тих господарників, хто рано посіяв цукрові буряки, — вони у гарному стані.
Рівненська область.