На брифінгу, присвяченому питанням політичної реформи, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив: «Якщо і надалі триватиме процес взаємного блокування і прийняття взаємовиключних рішень, то я вимушений буду направити всі документи (які стосуються внесення змін до Конституції. — Авт.) до Конституційного Суду». За словами Володимира Литвина, більшість керівників фракцій підтримує ідею прийняття постанови Верховної Ради, в якій буде чітко визначено, що документи такого роду мають направлятися до Конституційного Суду у встановленому порядку Головою Верховної Ради.
Володимир Литвин також закликав унормувати процедуру розгляду таких документів. На його думку, треба чітко встановити, що «рішення із законодавчої ініціативи Президента України, третини народних депутатів направляються до Конституційного Суду для висновку і розгляду по суті».
На запитання, чи триватиме блокування у Верховній Раді, Володимир Литвин відповів, що воно можливе з різних причин. «Скажімо, є вимога заслухати інформацію Генерального прокурора про стан законності в Україні. Якщо цієї вимоги не задовольнять, є загроза блокувати трибуну», — заявив Володимир Литвин. На думку глави українського парламенту, всі питання мають «розв’язуватися волею Верховної Ради, а не тиском». Він наголосив: «Якщо ми погодилися, що сьогодні нам треба напрацювати нові інструменти реалізації державної політики, а не просто щоб хтось був старшим (призначав, контролював, звільняв, спостерігав), то для цього треба приймати відповідне рішення».
Стосовно намірів опозиції заслухати в сесійній залі доповідь Генерального прокурора Святослава Піскуна про стан законності в Україні Володимир Литвин зазначив: «У Законі «Про Генеральну прокуратуру» записано, що Генеральний прокурор подає інформацію до Верховної Ради. У ньому чітко визначено позиції, за якими Верховна Рада може висловити недовіру і, можливо, відправити у відставку Генерального прокурора. Якщо Верховна Рада визначить розглянути це питання, слід просто цивілізовано прийняти рішення. Водночас я хочу зазначити, що коли необхідно розглянути такий величезний масив документів, ми хочемо одночасно вирішити всі проблеми. Очевидно, це призведе до браку якості у тих рішеннях, які ми прийматимемо».
На брифінгу йшлося і про українсько-польську заяву з приводу трагічних подій на Волині. Володимир Литвин заявив, що він підтримує рішення робочих груп міжпарламентської комісії, які узгодили текст документа. Голова українського парламенту сказав: «Якщо будуть спроби внести зміни, то цим самим ми зірвемо процес прийняття заяви. Мені здається, що формулювання у ній досить виважені, не ображають жодну сторону і віддають шану жертвам трагедії».