Комісія Академії медичних наук України розробила концепцію державної програми раціонального харчування населення. Документ найближчим часом буде подано на розгляд Верховної Ради.
За словами директора Інституту медицини праці Юрія Кундієва, світовий досвід показав, що впровадження і практична реалізація такої концепції здатні привести до зменшення природжених дефектів більш як на 80%. Такі заходи є серйозною профілактикою серцево-судинних захворювань, дитячих інфекційних та хвороб шлунково-кишкового тракту.
Учені розробили спеціальний план заходів із впровадження цієї програми раціонального харчування. Зокрема, він передбачає визначення певного рівня продуктового дефіциту за допомогою соціологічних та наукових досліджень, економічну обгрунтованість заходів подолання цього дефіциту, а також підготовку та організацію виробництва високоякісних домішок до продуктів.
Однією з можливостей поліпшення харчування у країні, на думку фахівців, є вітамінізація хліба та виробів з борошна. Це збільшить ціну буханця не більш як на 1 копійку, однак, на думку Юрія Кундієва, дасть можливість забезпечити населення всіма необхідними вітамінами.