Цьогоріч в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка дипломи молодих спеціалістів отримали 406 колишніх студентів. Усміхнені випускники в чорних магістерських мантіях чимось нагадували вихованців Ягеллонського університету часів Ренесансу. Однак сучасні пластикові дипломи, якими вони хизувалися, модельні сукні завжди ідеально одягнених міжнародниць та строгі костюми міжнародників засвідчували, що це сучасна молодь.
Провести уже фахівців у «доросле» міжнародне життя прийшли Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, директор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Леонід Губерський (на знімку), голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Станіслав Сташевський, президент Національної телекомпанії України Олександр Савенко, керівник Головного управління з питань внутрішньої політики адміністрації Президента України Володимир Голуб та інші.
Анатолій Зленко, зокрема, зазначив: «За роки існування українського зовнішньополітичного відомства та інституту в нас склалися відносини, які я назвав би стратегічним партнерством. Більшість кадрового складу МЗС вважають КІМО своєю альма-матер. Цьогоріч МЗС готове через конкурсну процедуру зарахувати на дипломатичну службу близько 30 випускників. Він також підкреслив, що люди з «новим нестандартним мисленням, активні менеджери як повітря потрібні на державній службі».
Дякуючи інституту за науку, випускник Олег Волошин зазначив: «Кажуть, що вчителі — інженери людських душ, а наших викладачів можна сміливо назвати конструкторами нашої кар’єри».
Кореспондент «ГУ» попросила пана Губерського поділитися думками про підготовку кадрів в Інституті міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка:
— Нині ми випускаємо молодих фахівців, яких готували на чотирьох відділеннях: міжнародних відносин, міжнародного права, міжнародних економічних відносин та міжнародної інформації. Разом з нашими співвітчизниками інститут закінчують молоді люди із дванадцяти країн світу.
Відомо, що раніше не було потреби у такій великій кількості фахівців-міжнародників. Кадри в основному готували в Московському державному інституті міжнародних відносин, а в Україні функціонував лише факультет міжнародних відносин. Переважною більшістю студентів цього факультету були громадяни зарубіжних країн. Тому структура студентського контингенту була така: майже 90—95 відсотків — іноземці і лише п’ять — наші співвітчизники. Тепер ситуація докорінно змінилася. Упродовж останніх років постала велика потреба у підготовці фахівців з міжнародних відносин. Тож ми рішуче змінили наш стратегічний курс, передусім збільшили прийом. Майже 70 відсотків наших випускників працюють у Міністерстві закордонних справ, зарубіжних представництвах, посольствах. Багато наших викладачів є співробітниками посольств.
Щороку в інституті оновлюються навчальні плани та програми, наповнюється зміст навчального процесу новими нормативними курсами, спецкурсами. Адже у сучасному світі слід бути дуже мобільним, не можна відставати від ритму життя й історичних реалій, які складаються на міжнародній арені. Отож перед професорсько-викладацьким складом стоять дуже непрості завдання. Тим більше що указом Президента України наш інститут визначено головним навчально-підготовчим центром підготовки фахівців-міжнародників.
— Відомо, що чотирнадцять випускників інституту цього року вперше отримали одразу два дипломи з міжнародного європейського права: український та французький...
— Кілька років тому ми започаткували нову форму співробітництва зі всесвітньо відомим французьким університетом — Сорбонною. Щороку вибираємо 15—20 студентів, які володіють французькою мовою і мають бажання спеціалізуватися з європейського права. До Києва приїжджають групи французьких професорів, які читають цим студентам курси з європейського права, яких не викладають у нас. Потім ці студенти складають відповідні іспити і отримують два дипломи: український та французький.