Зранку біля фірмового магазину Золотоніського комбінату хлібопродуктів (Черкаська область) шикується черга. Збираються переважно люди літні. Вони перемовляються про неурожай, про «скажені» базарні ціни... Коли починається торгівля, розмови припиняються. Кожен бере по п’ять-шість хлібин. До дванадцятої години дня полиці магазину порожні.
— Ми з початку року ціни на хлібобулочні вироби не підвищували, — каже генеральний директор комбінату Володимир Лук’янець. — «Цеглинка» нині коштує 70 копійок. Тож з’їжджаються покупці з усієї округи. Я пробував переконувати людей, що купувати на чорний день не варто — зерна вистачить, та покоління, яке пережило не один голод, нікому не вірить.
Дехто почав згодовувати хліб худобі та птиці. Адже це вигідніше, ніж купувати на базарі пшеницю по півтори гривні. Господарі, які самі пекли паляниці, також почали ходити до магазину, а торішнє збіжжя вирішили притримати на горищах.
— Хлібний ажіотаж виник штучно, — переконаний голова спостережної ради ВАТ «Черкасихліб» Олександр Табалов. — Ми випікали минулого літа щодоби 123 тонни хлібобулочних виробів. Сьогодні — 135—140. До того ж собі у збиток. Бо за кожну хлібину доплачуємо з власної кишені по дві-три копійки. Якщо кілька місяців тому Казахстан пропонував нам зерно по 680 гривень за тонну, то тепер — по 870—900... А українські продавці збіжжя правлять за тонну пшениці третього класу по 1100—1200 гривень.
Черкаська область.