Міністерство охорони здоров’я взялося за конкурентів. А саме — за незаконну медичну діяльность у галузі народної та нетрадиційної медицини.

У спеціальному наказі Міністр охорони здоров’я України зазначив, що в регіонах країни під виглядом цілителів здійснюють медичну практику із застосуванням методів народної і нетрадиційної медицини особи, які не мають необхідних документів (спеціальних дозволів з народної і нетрадиційної медицини та ліцензій МОЗ України). І забов’язав своїх підлеглих ужити заходів з виявлення таких осіб. Але притягнення до відповідальності порушників законодавства не входить до компетенції Міністерства охорони здоров’я.
Сьогодні 415 осіб отримали відповідні документи на право здійснення медичної практики у сфері нетрадиційної та народної медицини. Дозвіл дійсний протягом трьох років, після чого особа може пройти переатестацію. Нерідко цілителі, котрі рекламують діяльність, що не належить до медичної практики (зняття пристріту, ворожіння, гадання тощо), «прикриваються» ліцензією МОЗ.
Дозвільні документи на діяльність народного цілителя видає Міністерство охорони здоров’я на певний вид діяльності (мануальна терапія, фіто-, енергоінформотерапія тощо). Народний цілитель повинен працювати під наглядом лікаря, спеціальність якого зазначено в дозвільних документах. Лікар контролює діяльність народного цілителя, ведення журналу реєстрації пацієнтів тощо. Існує перелік хвороб та станів, лікувати які народний цілитель не має права (онкологічні захворювання, психічні розлади тощо). Також в Україні заборонено масові сеанси та гіпнотичний вплив.