Аптечний заклад два роки умовляв завмеда одного з санаторіїв відкрити аптечний кіоск. Раптом завмед, який сам чинив опір, звернувся з таким проханням. З’ясувалося, в санаторії померла людина через те, що вчасно не змогла прийняти нітрогліцерин. Це був не відпочивальник, а відряджений, тож він не користувався послугами лікаря санаторію. Чоловік, вочевидь, соромився попросити допомогу в чергової медсестри і намагався перебороти біль у серці силою волі. Якби в той час у санаторії працювала аптека, то, можливо, він залишився б живий...
Професіонали можуть поділитися досвідом, розповісти, до яких трагедій інколи призводить відсутність під рукою необхідного препарату.
Строгість щодо зберігання і застосування наркотичних лікарських засобів призвела до того, що онкологічні хворі волають і стогнуть, помираючи вдома, від того, що укол морфію чи омнопону для них — проблема. Адже перевезення наркотичних ліків дозволено лише в автомобілі державної форми власності. А родич, що зголосився привезти своєю машиною медсестру з таким препаратом до хворого, щоб вона зробила знеболювальну ін’єкцію, ризикує сісти до в’язниці на 7 років. Його дії розцінюються як злочинні, бо він порушує визначену статтю Кримінального кодексу, що стосується незаконного обороту наркотиків.
Учені-медики домоглися того, що в наборі автомобільної аптечки є ампула наркотику — знеболювального засобу. Його ін’єкція під час ДТП рятує потерпілому життя і, погодьтеся, не впливає на нелегальний оборот наркотиків у країні. Тож чому закон забороняє привезти ще одну ампулу онкологічному хворому приватним автотранспортом.
У селищах міського типу, селах аптечних кіосків немає. Місцеве самоуправління не має права оголосити населений пункт таким, що прирівнений до сільської місцевості, і дозволити відкрити аптечну точку за відповідними ліцензійними умовами. А вони, ці умови, всюди однакові. І там, де надміру аптек, і там, де їх немає. Вважається, що вся країна або має жити, як столиця, або помирати від відсутності медпрепаратів. І все-таки варто враховувати регіональні відмінності між містом і селом. Адже згідно з проектом Державної програми забезпечення населення лікарськими препаратами право на їх отримання має кожний громадянин України.
Олександр ШУСТОВ, голова постійної планової, фінансової, економічної комісії Сімеїзької селищної ради.