Постійна делегація Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи бере участь у її чергових засіданнях. Однією з головних дискусій нинішньої сесії стало обговорення питання «Внесок Європейського банку реконструкції та розвитку в розвиток країн Центральної та Східної Європи». Під час дебатів виступив заступник голови нашої делегації, народний депутат Анатолій Раханський.
Він наголосив на тому, що в попередньому тексті резолюції, яку ПАРЄ традиційно ухвалює за результатами подібних обговорень, не згадано про проблеми з фінансуванням «чорнобильських» проектів. «Я, як учасник ліквідації наслідків цієї катастрофи, вкотре змушений звернути вашу увагу на надзвичайно небезпечний стан об’єкта «Укриття», або «Саркофаг», — заявив Анатолій Раханський колегам. — Збудований ще 17 років тому в дуже складних умовах, він розрахований на 20-річний термін експлуатації. Час довів — розрахунок точний. Сьогодні конструкції його перекриття в аварійному стані... Останнім часом в українських ЗМІ дедалі частіше з’являються повідомлення про неблагополучну ситуацію на ЧАЕС. Це хвилює не лише населення моєї країни. На сесіях українського парламенту депутати звинувачують керівництво країни у поспішному закритті ЧАЕС в умовах складного енергетичного й економічного становища в країні. Звинувачують країни «великої сімки», ЄБРР за невиконання їхніх зобов’язань згідно з Оттавським меморандумом 1995 року про взаєморозуміння у питаннях ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС...»
Анатолій Раханський назвав конкретні проблеми, що випливають з пасивності європейських структур: не розв’язується питання фінансування добудови компенсувальних енергопотужностей на Рівненській та Хмельницькій АЕС; на ЧАЕС не будується новий комплекс для переробки й довготермінового зберігання радіоактивних відходів; не створюються умови для соціального захисту висококваліфікованих спеціалістів-атомників, які втратили внаслідок закриття ЧАЕС роботу. Народний депутат застеріг, що все це може призвести до непередбачуваної ситуації, загрозливої не лише для України, а й для всієї Європи.
У результаті ПАРЄ змінила-таки текст резолюції. «Асамблея закликає банк якомога швидше надати кредити українському фонду «Чорнобильське укриття» для добудови, згідно з Оттавським меморандумом (1995), спорудження енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС з метою компенсації втрат виробництва електроенергії після закриття Чорнобильської АЕС», —йдеться в остаточному документі. Також з ініціативи Анатолія Раханського група членів ПАРЄ підписала звернення до ООН, урядів країн «великої сімки», ЄС та до ЄБРР з проханням надати Україні необхідну допомогу для якнайшвидшого розв’язання чорнобильських проблем.