Про це йдеться у законопроектах, які прем’єр Арсеній Яценюк пропонує Верховній Раді ухвалити на найближчому засіданні.

«Ми пропонуємо встановити граничну чисельність Збройних Сил до 250 тисяч, що більше на 68 тисяч осіб», — повідомив він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів та запевнив, що це рішення забезпечено фінансово, адже в держбюджеті на 2015 рік для національної безпеки та оборони передбачено рекордні 90 мільярдів гривень, або понад 5,2 відсотка від ВВП.

Повноваженнями визнавати ті чи інші організації терористичними уряд пропонуватиме наділити Раду національної безпеки і оборони, а рішення про це та списки організацій мають затверджуватися указами Президента. Поряд з цим пропонується запровадити судову процедуру визнання організацій терористичними.

Також прем’єр закликав парламент підтримати новий законопроект «Про порядок скликання зборів акціонерів в акціонерних товариствах». Назвавши попередню таку спробу Верховної Ради невдалою, оскільки ухвалений закон не розповсюджується на компанію «Укрнафта», А. Яценюк зазначив, що новий законопроект дасть державі можливість не тільки скликати збори акціонерів в усіх компаніях, де є державна частка 50 плюс 1 акція, але й отримувати належні дивіденди.

Прем’єр також поінформував, що до уряду прийшла офіційна нотифікація від недержавних акціонерів «Укрнафти» з вимогою компенсації збитків у розмірі 5 мільярдів доларів США, та доручив «Нафтогазу України» разом з Мін’юстом невідкладно підготувати заперечення на ці вимоги.

Ще одне доручення глави уряду стосується посилення оборони міста Авдіївка та місцевого коксохімічного заводу, оскільки основною ціллю «шквального обстрілу» з боку російських терористів є спроба знищити одне з найбільших в Європі виробництв: «Якщо завод буде знищено, це означає, що буде зупинено весь металургійний комплекс України, оскільки без коксу неможливо виплавити сталь». Водночас швидко налагодити поставки коксу з інших країн неможливо.

Не залишився без уваги глави уряду скандал із підписанням контрактів на імпорт електроенергії з Росії та її поставку до Криму, вяких начебто українська Автономна Республіка Крим вже згадується як «федеральний округ». Доручивши розпочати відповідне службове розслідування, А. Яценюк іронічно зауважив: «Дивлюсь, у цих контрактів уже з’явився адвокат — російський прем’єр, він учора навіть випустив ціле повідомлення. Хороша новина тільки в тому, що російський прем’єр-міністр почав писати українською мовою — це правильно, треба вивчати українську мову. А погана новина в тому, що я вимагаю під час проведення розслідування встановити, хто погоджував умови контракту та чому в контракті місце розгляду спорів — «город-герой Москва». Результатів розслідування прем’єр чекає впродовж 10 днів, після чого доповість Президенту та парламенту.

Коментуючи чергові російські звинувачення про начебто існування якихось боргів за газ, А. Яценюк зазначив, що коли Росія й далі поводитиметься так, як нині, то остаточно втратить український ринок, адже якщо у 2013 році в Росії ми купували 95 відсотків газу, то у 2014-му — вже тільки 33 відсотки. Крім того, він нагадав, що відповідь на запитання, хто кому винен, дасть Стокгольмський арбітраж, де перебуває позов компанії «Нафтогаз України» до «Газпрому» і в якому Україна вимагає стягнення з Російської Федерації 6 мільярдів доларів США.