Буде добре, якщо отримаємо хоч половину того валового збору зерна, на який розраховували. Така думка прозвучала на виїзному засіданні колегії Житомирської облдержадміністрації, що проходило в Попільнянському районі. Цей район — житниця області. Але після зимових морозів 92 відсотки озимини довелося пересівати. Проте всі зусилля виявилися марними, бо весняних дощів не було.
Навіть на полях приватної агрофірми «Єрчики», яку очолює Герой України Володимир Дідківський, переконалися: вегетація колосових припинилася, коріння відмирає. Хоч тут, завдяки впровадженню найсучасніших технологій, звичними стали врожаї зернових понад 70 центнерів з гектара. Тепер основна хлібна надія в області — на поліські райони.
Але крім цієї біди, є й інша: в районі загинули елітні багаторічні трави на 10 тисячах гектарів. На створення міцної кормової бази пішло багато років, а на її відновлення, за словами голови Попільнянської райдержадміністрації Володимира Руликівського, потрібно не менш як три мільйони гривень. Навіть високоякісне насіння люцерни придбати не так просто — раніше його завозили з Чечні. А тепер — серед літа, чого раніше й уявити не могли — доводиться переганяти худобу в поліські райони, де є випаси, бо вже відчувається велика скрута з кормами. Сувора реальність підтвердила правильність колишнього гасла: хочеш мати молоко і м’ясо — подбай про півтора-дворічний запас кормів.
Загалом по області значно скоротилося виробництво молока в реформованих сільгосппідприємствах. Прискорився спад поголів’я великої рогатої худоби. Мабуть, і через те, що в селах уже з’являються заготівельники м’яса, які пропонують смішну ціну за товар та ще й переконують: краще тепер здати, бо як зовсім нічим буде годувати, платитимуть за кілограм живої ваги ще менше.
Краща ситуація з кормами в північних районах області — там дощі все-таки пройшли. Але допікає інша проблема: бракує техніки для збирання. А в деяких господарствах — ще й робочих рук. У Народицькому районі, наприклад, є СТОВи, в яких на косовиці працюють майже одні лиш заробітчани із західних областей України і навіть з Молдови. Голова Народицької райдержадміністрації Василь Назарчук закликав керівників господарств південних районів якнайшвидше укласти взаємовигідні договори, залучитити сюди людей і техніку для заготівлі кормів.
Спекотна пора змушує селян поспішати. Досі в області сіна припасли вдвічі менше, ніж на цей час торік.
Житомирська область.