Шановний Вікторе Андрійовичу!
Група народних депутатів від «Нашої України» веде пошук шляхів поповнення бюджету і зупинилася на позабюджетних страхових фондах: мовляв, чи не багато там будуються, а в лікарів заробітна плата низька. Мене немов блискавкою вразило: коли ж ми навчимося не зазіхати на те, що ефективно працює. Так, щоб було чим платити зарплати лікарям, потрібно від балаканини переходити, врешті-решт, до впровадження в Україні ще одного виду соціального страхування — медичного. А тут фактично запропоновано знищити ті страхові фонди, які з величезними потугами породила Верховна Рада. 
На розгляд Верховної Ради України внесено проект закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу та деяких інших законів України» (реєстр від 02.06.03р. № 2139), де передбачено доповнення ст. 13 Бюджетного кодексу України частиною 9 такого змісту: «Усі державні цільові фонди, які створюються за рахунок податків і зборів (обов’язкових платежів), включаються до Державного бюджету України і використовуються за цільовими призначеннями».
Упровадження цієї норми, вважаю, призведе до наслідків, які ми вже «мали честь» пережити в середині 1990-х. Спочатку включили до складу держбюджету кошти Пенсійного фонду, за кілька місяців їх «проїли», а потім декілька років загальними зусиллями долали проблему погашення заборгованості з пенсій!!
У 1997 році протягом однієї ночі без попередження були блоковані рахунки Державного центру зайнятості, і всі кошти до копійки перерахували на рахунки держбюджету. Я сама протягом семи місяців, працюючи в міському центрі зайнятості, сиділа без заробітної плати і годувала дітей пиріжками з квасолею, а безробітні залишали своїх малюків у кабінеті директора центру зайнятості. Навіщо повторювати помилки. Якщо чиясь рука залізла в кишеню цільових фондів і використала їх же кошти не за цільовим призначенням, рубайте ту руку, але не дійте за комуністичним гімном «Весь мир разрушим, а затем...» Ламати — не будувати.
Ми тільки-но впровадили нормальну роботу лише трьох страхових фондів. Наслідки їх роботи перевершили сподівання. Зникли заборгованості з відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, вчасно сплачують за лікарняні, зросли обсяги коштів, що спрямовують на допомогу жінкам, оздоровлюються діти влітку. Кому все це спокою не дає? Скільки за рахунок коштів Фонду обов’язкового державного страхування на випадок безробіття створено додаткових робочих місць! Люди отримують роботу, надію на краще! Невже це недолік, що в Охтирці побудовано нове приміщення центру зайнятості. Лише торік його послугами скористалися 4985 осіб — це третина зайнятого в місті населення!!!
Безробітні отримали можливість почувати себе людьми, а не покидьками на соціальному узбіччі. Кому це заважає спокійно жити?
Сьогодні до мене звертаються сотні людей, яким затримують заробітну плату, — ось проблема, над подоланнями якої потрібно працювати. Сьогодні лікар і технічний працівник отримують майже однакову заробітну плату — саме ця проблема гідна депутатської уваги.
Як член партії «Християнсько-Демократичний Союз», депутат якої належить до очолюваної Вами фракції, як міський голова Охтирки, який ішов на вибори під прапорами блоку «Наша Україна», як фахівець у галузі соціального захисту населення і правового забезпечення функціонування ринку праці, закликаю Вас не допустити знищення цивілізованих паритетних (держава — роботодавець — застрахована особа) засад соціального страхування населення.
Прийняття зазначеного вище доповнення до Бюджетного кодексу України ще раз доведе всьому світу, що ми ніяк не можемо відірватися від кайданів соціалістичного минулого...
З повагою і сподіванням на перемогу здорового глузду,
Ірина ДЕМЧЕНКО,міський голова Охтирки.
Від редакції. Подібні листи керівники міст і районів Сумщини, колишні і нинішні народні депутати від Сумської області адресували Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, керівникам фракцій і комісій українського парламенту з вимогою не допустити непродуманих рішень, які, без сумніву, спричинять в Україні нову соціальну напруженість.