Ранкове засідання 17 квітня

 Парламентська хроніка
Відкривши засідання, Голова Верховної Ради, в. о. Президента Олександр Турчинов заявив, що 25-ту окрему повітряно-десантну бригаду, військові якої проявили боягузтво та склали зброю, буде розформовано, а винні у цьому відповідатимуть перед судом.
Також він поінформував про події в Маріуполі, де в ніч на четвер терористи намагалися захопити військову частину та заволодіти зброєю і військовою технікою. «Після третьої спроби штурму із застосуванням автоматичної зброї та гранат злочинці були контратаковані Національною гвардією. Троє злочинців загинули, 13 — поранені, 63 — захоплені, інші розбіглися і зараз переслідуються міліцією», — сказав О. Турчинов.
Він дав відповідні доручення Міністерству оборони та Генеральній прокуратурі України.
Після перерви, яку було оголошено на прохання фракцій Партії регіонів та КПУ, із заявою виступив регіонал Микола Левченко.
«На Сході України гинуть люди, громадяни України, а не злочинці, як їх назвав пан Турчинов. Вони вийшли під кулі за свої переконання, точно так само, як ішли під кулі хлопці на Майдані Незалежності у Києві», — сказав він та заявив, що Партія регіонів ставить питання про закріплення за російською мовою статусу другої державної, розділення повноважень між центром і регіонами, вимагає прямих виборів голів обласних та районних рад, формування виконкомів обласних та районних рад, розпуску обласних та районних державних адміністрацій.
Також регіонал назвав «неприпустимими і протизаконними спроби застосування Збройних Сил та спеціальних підрозділів для придушення мирних акцій протесту в східних областях України» та закликав ухвалити закон, який «звільняє таких людей, які на Сході України вийшли на акції протесту, адже точно такий закон був прийнятий стосовно мітингувальників на Майдані в Києві».
«Якщо не будуть виконані наші вимоги, фракція Партії регіонів у парламенті не голосуватиме», — заявив М. Левченко.
Під час наступного обміну думками лідер «Свободи» Олег Тягнибок зауважив, що, безумовно, визнає право всіх мешканців України на мирний протест, але «порівнювати дії диверсантів, терористів, сепаратистів із боротьбою учасників Революції гідності, які протистояли бандитській владі Януковича — цинічно і абсолютно неприпустимо». До того ж він додав, що «прикриватися живим щитом із жінок, дітей, осіб похилого віку — це не тільки не гідно, а й суперечить правилам Женевської конвенції і трактується як військовий злочин».
У зв’язку з цим він закликав представників Партії регіонів та Компартії чітко визначитися — вони обстоюють інтереси Української держави чи інтереси Москви? «Судячи з їхніх дій, це є кремлівська агентура. Тільки там стріляють з автоматів, а тут стріляють, натискаючи на кнопки», -сказав О. Тягнибок.
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко наголосив, що ключовим питанням на сьогодні є стабілізація ситуації в Україні та збереження її територіальної цілісності. «Це є завданням кожного депутата, незважаючи на політичну приналежність», — сказав він та додав, що «розпочався розкол України саме із зали Верховної Ради». За його словами, низка політиків у гонитві за своїми цілями вбивають клин між українцями, зокрема, постійно порушуючи мовне питання, хоча в Україні ніколи не було цієї проблеми, бо «люди розуміють і українську, і російську мову», але заяви політиків радикального характеру призводять до чергового витка радикалізації в країні. «Наше завдання — стабілізувати ситуацію та зберегти цілісність і незалежність України, бо саме про це просять люди», — наголосив В. Кличко.
Сергій Матвієнков (фракція Партії регіонів) закликав колег уникати необережних слів, бо кожне таке слово може призвести до ще більшого загострення протистояння та мати до всіх регіонів одні підходи. «Якщо ми говоримо, що не повинна гуляти зброя по Україні, то вона не повинна гуляти скрізь, в тому числі й у Києві, якщо ми говоримо про звільнення всіх адмінбудівель, то їх треба звільнити скрізь», — сказав він.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила постанову про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України у зв’язку з агресією Російської Федерації. Цим документом рекомендується відновити призов до лав Збройних Сил України, активніше залучати добровольців до служби у військовому резерві та територіальній обороні, відновити допризовну військову підготовку в школах та роботу військових кафедр у вишах. «За» проголосував 231 народний депутат.
У цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» щодо дострокового припинення повноважень членів ради. «За» — 243 голоси.
Документ передбачає, що за результатами розгляду звіту Національної ради Верховна Рада, як суб’єкт призначення, може прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності призначених парламентом членів Національної ради, що має наслідком дострокове припинення їхніх повноважень.
Стосовно членів Національної ради, призначених Президентом, то глава держави за результатами звіту також може достроково припинити повноваження призначених ним членів Національної ради.
Наступний, ухвалений в цілому, законопроект стосується відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.
Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан зазначив, що в цьому разі йдеться про відновлення прав кримськотатарського народу.
Про необхідність законодавчого вирішення питань, пов’язаних із відновленням прав кримськотатарського народу та осіб, депортованих за національною ознакою, вказувалося і в «Рекомендаціях учасників парламентських слухань «Проблеми законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав кримськотатарського народу і національних меншин, які були депортовані і добровільно повертаються в Україну», схвалених Постановою Верховної Ради України від 20 квітня 2000 року.
Автор законопроекту Мустафа Джемілєв також нагадав, що це питання намагалися вирішити вже за період діяльності трьох президентів України. «Цей законопроект у сучасних реаліях є ще одним кроком для відновлення прав та забезпечення майбутнього кримськотатарського народу», — наголосив він.
Документ визначає коло осіб, які визнаються депортованими, механізм надання статусу депортованої особи, державні гарантії депортованим особам та членам їх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, та особливості компенсації за вилучене внаслідок депортації майно тощо. Крім того, депортованим особам та членам їх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, за їхнім бажанням гарантується право на поселення в межах тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони (або їхні батьки, або дід чи баба) проживали на момент депортації. Цей законопроект підтримали 238 народних депутатів.
Також в цілому ухвалено проект закону про внесення змін до законів України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей» та «Про зайнятість населення» (щодо статусу біженців).
А от законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який передбачає двотурову систему обрання міських голів у містах з населенням понад 500 тисяч мешканців, знову не знайшов підтримки більшості депутатів.
Народні депутати також обговорили низку інших законопроектів, рішення за якими ухвалюватимуть під час вечірнього засідання.
Головуючий повідомив про вихід Олександра Волкова з фракції Партії регіонів.
Народні депутати вітали з днем народження колег — Артема Ільюка та Олександра Кузьмука.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Борис Колeсніков, Олександр Єфрeмов, Віталій Кличко.