Незвичний вигляд мають сьогодні полиці багатьох донецьких магазинів. Асортимент продукції в лікеро-горілчаних відділах викликає спогади про часи всенародної боротьби із зеленим змієм. Спорожніли міські ринки, а деякі торговельні точки вивісили таблички «Переоблік» або «Ремонт». Примітно, що замазані вікна навіть у бутиках, які ще недавно милували розкішним інтер’єром око заможного покупця. Так у Донецькій області зустрічають «десант» ревізорів із Києва — фахівців Державної та регіональних податкових адміністрацій.
Понад півтори сотні перевіряльників розпочали свою роботу 12 червня. За офіційною інформацією, ДПА України прагне надати допомогу податковим органам на місцях у забезпеченні вчасного і повного надходження платежів до бюджету, розширення бази оподаткування і вилучення коштів із «тіньового» обігу. За два тижні до початку перевірки на засіданні колегії обласної держадміністрації голова ДПА в Донецькій області Олександр Папаїка повідомив, що область «відпрацьовуватиметься у повному порядку». «Практично всіх дістануть», — пообіцяв керівник податкової. Він закликав підприємців «нормально порахувати свої доходи, заплатити податки першої декади — і всі питання буде знято».
Однак значна частина підприємців згорнула діяльність і вирішила перечекати хвилю перевірок. Київські податківці працюватимуть до 21 червня. А тим часом до донецького корпункту «Голосу України» телефонують знічені городяни, які скаржаться, що в окремих районах стало проблемою купити хліб або, наприклад, ... пісок. Не золотий — звичайний.