Ми з дитинства боїмося зубних лікарів. Ця фобія почасти спровокована рівнем вітчизняного стоматологічного сервісу. Звичайно ж, сьогодні діють багато платних клінік, де клієнту за гроші без болю і галасу вилікують будь-який пульпіт, видалять нерв чи навіть зуб. Але безплатна стоматологія досі приводить пацієнтів у жах. А декотрих доводить і до... операційного столу.

...Не маючи більше сили терпіти зубний біль, Вадим «здався» стоматологу районної поліклініки. Той вирвав зуб. А за днів два набіг флюс. І знову, тримаючись за щоку, хлопець пішов до поліклініки. Там знизали плечима, порадили полоскати й відправили додому. Була п’ятниця. А у вихідний Вадиму стало зовсім зле. Пухлина збільшилася. Біль був пекельний. Викликали «швидку», але диспетчер відповіла, що на такі виклики карета не виїжджає. І порадила самим їхати до чергового стоматолога Жовтневої лікарні.

В очах темніло, хотілося вити від нестерпного болю. Вадим, супроводжуваний дружиною, насилу дістався названої черговою лікарні. На цьому його страждання не закінчилися. З’ясувалося, що його випадок не в компетенції місцевого стоматолога. І по допомогу треба звертатися до відділення щелепно-лицевої хірургії іншої лікарні столиці. І знову своїм ходом. Почувши це, Вадим обурився. Через пухлину він важко дихав, йому тяжко було говорити. Тому молодий чоловік простогнав, мовляв, я не для того сплачую податки, щоб навіть першу медичну допомогу надавали таким чином. Над нещасним змилостивилися й відправили далі «етапом» на машині «швидкої допомоги».

У щелепно-лицевому відділенні винесли вердикт — пішов гній, можливе зараження крові, терміново оперувати! За дві години черговий хірург врятував Вадима від страждань...

Дружина тим часом поїхала додому по гроші. Лише препаратів для операції та для наступної реабілітації одразу довелося купити на 70 гривень. Потім ще на 300 грн. докуповували ліки. Та й хірурга за роботу віддячили. Навіщо? Та просто так, заведено. Щоб привернути увагу до хворого, щоб нормальну анестезію зробили...

Але анестезія була така, що хворий усе чув і горлав. На нього кричали у відповідь: на тебе не діє — ти що, наркоман? Але, слава Богу, все минулося. І загалом Вадим залишився задоволений наданими йому медичними послугами. А ось на стоматолога із районної поліклініки, як мовиться, нагострив зуб. З’ясувалося, що до операційного столу хлопця довела помилка стоматолога та неякісно зроблений у поліклініці рентген: видаляючи зуб, залишили корінь, який згнив і дав такий абсцес.