Ще напередодні 17-ї річниці Чорнобильської катастрофи в Україні поширилися чутки, нібито в деяких областях підвищився радіаційний фон. І трапилося це начебто через «радіаційний інцидент», що стався 17 квітня на АЕС Пакш в Угорщині. Як уже повідомлялося в нашій газеті, МАГАТЕ справді зареєстрував там аварію з викидом радіаційних речовин у навколишнє середовище. А Держкомітет ядерного регулювання України сповістив тоді: загрози забрудненню довкілля за межами проммайданчика цієї станції та загрози транскордонного впливу не було.

У ті дні російська «Независимая газета» опублікувала інтерв’ю міністра атомної енергетики Росії Олександра Рум’янцева, який застеріг: руйнування даху нинішнього саркофага на ЧАЕС є реальною небезпекою. Це справді так. Нічого в цьому нового немає. Справді, все може статися на цьому небезпечному об’єкті. І мова про цю небезпеку триває не один рік. Проте фахівці «Укриття» контролюють його стан, там усе робиться для того, щоб не допустити несподіванки. Ось чому так гостро стоїть питання прискорення будівництва нового, надійнішого, саркофага.
Однак чутки, що на ЧАЕС усе-таки щось трапилося, поширилися серед громадян, які приїздили до Чорнобиля, у зону відчуження під час поминальних днів на початку травня. А там їх було понад 15 тисяч. Чутки про аварію «розкрутилися» по всій Україні і поширилися навіть за кордоном, про що свідчать звернення громадян до нашої редакції.
Після поминальних днів прес-служба Міністерства з питань надзвичайних ситуацій спеціальною заявою інформувала всі ЗМІ: на поточний момент на Чорнобильській АЕС не зафіксовано жодних інцидентів чи надзвичайних ситуацій. Радіаційна обстановка в Україні залишається стабільною. Такою, підтвердили мені вчора в МНС, вона є й нині.
А начальник відділу взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю Держатомрегулювання Варвара Сікоренко-Гусар на запит редакції вчора повідомила, що останнім часом на Чорнобильській АЕС не зафіксовано жодного порушення меж і умов безпечної експлуатації, що могло б призвести до погіршення радіаційного стану в країні. Він відповідає нині чинним нормам.