Завтра на Вінниччині в селі Гарячківці буде відкрито пам’ятний знак одній з найчисленніших українських родин — роду Лимичів.
Громадську організацію — Всеукраїнський фонд роду Лимичів — створено з ініціативи дослідника роду лікаря за фахом Андрія Івановича Лимича. За його даними, нині родина налічує від 1,5 до 2 тисяч осіб, які мешкають у 17 областях України, а також у Росії, США, Канаді, Аргентині та інших країнах світу. У Всеукраїнському товаристві генеалогії стверджують, що численнішої сім’ї нині в країні немає.
Родинне гніздо Лимичів — колишнє село Лікоть Турківського району на Львівщині. Звідси у другій половині VІІІ століття частина роду переселилася на Поділля — у село Гарячківка нинішнього Крижопільського району. Прізвище Лимичів тут було найпоширенішим раніше, таким залишається й тепер. Згадане карпатське село Лікоть, на жаль, зникло з карти у післявоєнні роки, а всіх його мешканців було депортовано. Нині там проходить україно-польський кордон.
Однак у 2000 році Лимичам дозволили встановити на своїй прабатьківській землі перший родовий пам’ятний знак — Корінь роду Лимичів. Так поблизу руїн сільської церкви з’явилася майже п’ятиметрова колона із дзвоном на верхівці. А біля знака закопана капсула з описом історії роду. Як пояснив його дослідник, майстри ремонтно-механічного заводу в Рівному (саме там нині мешкає Андрій Іванович), зуміли досягти такої акустики, що мелодію дзвону чути навіть по той бік кордону. А фото пам’ятного знака обійшло газети багатьох європейських країн.
Напередодні відкриття знака в Рівному пройшла велика родинна рада. На неї з’їхалося більш як 400 Лимичів. Тоді вперше відбулося братання Лимичів карпатських і подільських. Андрій Іванович розповів, як до того незнайомі люди пильно вдивлялися одне одному в очі, шукали схожість рис обличчя...
Батька дослідника роду — Івана — у часи репресій засудили до 15 років ув’язнення у сибірських таборах. Потім ще стільки часу він відбув у засланні без права виїзду на батьківщину. У Гарячківці, куди Іван Андрійович повернувся після довгих років неволі, нині мешкають його брат і сестра. Відтепер про нелегку, часто трагічну долю цього роду нагадуватиме ще один пам’ятний знак, встановлений у цьому селі. Його так і назвали — Доля роду Лимичів: вертикальна п’ятиметрова стела, увінчана вільховим вінком, що символізує походження прізвища роду (лемич — назва гірської вільхи). А третій родовий символ — Знак роду Лимичів — плановано встановити у Рівному.
Про Лимичів знято два телевізійні фільми: «Фонд роду Лимичів — шлях до об’єднання нації» і «Дух предковічного єднання». Останній, до слова, став переможцем цьогорічного фестивалю телевізійних програм «Калинові острови».
Вінницька область.