Уперше в Україні відбулися студентські змагання з української мови для іноземців, а також з болгарської мови, які проходили на базі Міжрегіональної Академії управління персоналом (МАУП).
Журі олімпіади з української мови для іноземців очолив народний депутат України, віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи, академік НАН України Борис Олійник. У змаганнях узяли участь студенти з Камеруну, Палестини, Сирії, Йорданії, Ірану, Китаю, які здобувають вищу освіту в українських вузах.
Абсолютними переможцями серед студентів стаціонарної форми навчання стали китайські студенти МАУП: Вей Цзін, Лю Мін і Дай Міньцзе.
Кращим серед іноземних студентів, які навчаються на підготовчих відділеннях, став йорданець Альберт Амджад Ахмад Аль Наур із Сумського держуніверситету. Саджаді Німа (Іран) з МАУП посів друге місце, а камерунець Абого Нкама Деві Марсіал (Вінницький державний технічний університет) виборов третє місце.
«Українська мова складна для вивчення, — вважає іранець Саджаді Німа. — Але для того, щоб здобути якісну вищу освіту та ознайомитися з традиціями однієї з найдавніших світових культур, варто докласти зусиль».
Кращих знавців болгарської мови визначало компетентне журі, у складі якого були завідувач кафедри Київського славістичного університету, доктор філологічних наук, професор Іван Стоянов; викладач Софійського університету імені К. Охрідського та Київського національного університету імені Т. Шевченка Веселін Панайотов.
В олімпіаді з «болгарської мови» змагалися студенти з п’яти вітчизняних вузів. У номінації навчальна дисципліна «болгарська мова» перемогли: Радова Лариса (Придунайська філія МАУП), Шимкова Вікторія (Донецький інститут туристичного бізнесу) та Николова Юлія (Придунайська філія МАУП). А призерами змагань зі спеціальності «болгарська мова» стали студентки Одеського національного університету імені І. Мечникова Атмажова Марія, Цвік Катерина та Славова Антоніна.
«Я щасливий з того, що болгарська мова, яка є однією з найдавніших слов’янських мов і першою слов’янською мовою, якою перекладено Святе письмо, стає засобом спілкування людей різних національностей», — зазначив голова журі олімпіади з болгарської мови, професор Іван Стоянов.