Сьогодні більшість лікарів лікують своїх пацієнтів не добрим словом і не медикаментами, а харчовими добавками. Нині це в моді. Від них хворому легше не стане (принаймні відразу), але й гірше не буде. А от для людей у білих халатах таке призначення — неабияка підмога до невисокої платні. Здебільшого фірми (переважно зарубіжні), котрі представляють свою продукцію на нашому ринку, діють через ділерську мережу. А ця мережа — наші лікарі. Розрахунок безпомилковий. Адже саме дільничні терапевти або вузькі фахівці з районних поліклінік перебувають у тісному фаховому контакті з потенційними споживачами харчових добавок. До їхніх порад дослухаються, їм довіряють, у них купують товар для здоров’я.
Але при цьому часто-густо ескулапи не доносять до своїх пацієнтів усю правду про справжні цілющі властивості пропонованої ними «панацеї». Річ у тім, що харчові добавки — аж ніяк не рятівне коло для хворої людини. Вони не лікують, але допомагають одужати і підтримувати здоров’я на належному рівні. Харчові добавки підвищують цінність раціону харчування. А це дуже актуально з огляду на низький рівень життя населення країни, де аж ніяк не всі громадяни фінансово здатні забезпечити собі і дітям якісне, збалансоване харчування.
На думку заступника директора Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя МОЗ України кандидата медичних наук Анатолія Подрушняка, застосування спеціальних харчових продуктів (СХП) — один із ефективних способів розв’язання проблеми коригування незбалансованого харчування. Фахівці вважають застосування СХП способом поповнення дефіциту недостатніх у раціоні вітамінів і мінералів, засобом підвищення адаптаційного механізму організму до несприятливих чинників зовнішнього середовища, який до того ж сприяє виведенню токсичних і чужорідних речовин.
Давно відомо, що легше захворюванню запобігти, аніж потім лікувати. На жаль, наша медична практика орієнтована нині не на профілактику захворювань, а на хвору людину. Можливо, з цієї філософії й випливає ставлення до харчових добавок. Багато хто з лікарів вважає їх не допоміжним профілактичним засобом, а медикаментозним препаратом і саме так призначає хворим.