Знову згоріло маршрутне таксі у Вінниці («ГУ» вже повідомляв про інцидент у вчорашньому номері). Така само трагедія сталася 6 травня. А почалася серія пожеж торік: 11 вересня 2002 року на маршруті № 35 на очах у здивованих свідків на вулиці Келецькій мікроавтобус марки «Мерседес» за лічені хвилини перетворився на обвуглений каркас. До речі, дві наступні пожежі також виникали саме на цьому напрямку руху: мікрорайон Вишенька — залізничний вокзал.
У всіх трьох випадках машини горіли під час перевезення пасажирів. В останній пожежі було найбільше потерпілих — 17 із 22 пасажирів. П’ятеро з них перебувають у тяжкому стані. В однієї з пасажирок опіки на тілі становлять 60%. Стан її здоров’я лікарі оцінюють як надзвичайно тяжкий.
Несподівану загадку слідчим «підкинув» анонім. 12 травня редакція одного з вінницьких тижневиків отримала листа, надрукованого на машинці, з погрозами: «Ми не зупинимося, доки не отримаємо свої гроші — 300 тисяч доларів». Надалі, зазначав анонім, сума зросте до одного мільйона «зелених». 16 травня такого самого листа отримало ще одне вінницьке видання, а 20-го... Обидва листи передано правоохоронцям.
Слідчі, схоже, до них поставилися без особливого ентузіазму: надто нереальну суму вимагав анонім, та, зрештою, куди й кому гроші передавати? Начальник слідчого управління УМВС в області полковник Анатолій Хорзов підтвердив наявність анонімок, а також повідомив, що всі три факти розслідують у комплексі. За кожним порушено кримінальну справу.
Найбільше шансів правоохоронцям, за його словами, дає остання пожежа: водію вдалося вміло розпорядитися засобами гасіння вогню, тому машину пошкоджено менше, ніж перші дві. Про попередні результати експертизи полковник відмовився розказати, посилаючися на таємницю розслідування. Натомість міліцейський чиновник порадив бути максимально уважними під час поїздок у маршрутках: придивлятися до речей, які мають з собою пасажири, одразу повідомляти про щось підозріле водієві.
На екстреній нараді у міського голови один із депутатів сказав, що внесе пропозицію на сесії ради про... відміну в місті такого виду транспорту, як маршрутне таксі. Чим закінчилося це зібрання, журналістам не вдалося дізнатися, бо чиновники продовжили його за зачиненими дверима.
Що особливо прикро, потерпілі, схоже, не отримають компенсацію від страхових компаній. Річ у тім, що жоден пасажир не мав квитка на проїзд: їх у маршрутках зазвичай не дають.
Вінниця.